Стотици бездетни се стичат на молебен в Асеновград

Стотици бездетни жени от цялата страна и техните съпрузи ще се съберат тази събота в Асеновград за молебена за чадородие, който ще бъде отслужен навръх Деня на християнското семейство в църквата "Света Богородица Успение - Златна ябълка" в квартал "Горни Воден".

Празникът Въведение Богородично ще започне в 8 часа със света литургия, а от 10.30 часа пред чудотворната икона на Света Богородица - Златна ябълка, ще е молебенът за чадородие. "Храмът очаква с радост всички, които желаят да се помолят за Божието Благословение и милостта на Майката Божия за сбъдването на мечтата си за рожба", съобщиха от църковното настоятелство.

Храмът "Света Богородица Успение" в квартал "Горни Воден" на Асеновград датира от началото на 17-и век, а в сегашния си вид и размер е въздигнат при второто си обновление през 1896 г. Чудотворната икона на Майката Божия, наречена "Златна Ябълка", пък датира от 1620 г., зографът е неизвестен, но според експерти изкуствоведи произходът и е от Атон. Сребърната ризница на иконата е от по-късен период - 1834 г. и е дело на благодарни дарители, както става ясно от надписа "Анна ке Георгиус". Чудото, извършено от Майката Божия с неплодната жена пък е станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манастира "Св. Св. Кирик и Юлита", който се намира над квартал "Горни Воден". След чудото с неплодната жена възниква и празникът, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост. Чудотворната икона на Божията Майка се обкичва още от първия петъчен акатист на поста с венци от ябълки. Те престояват на иконата пет седмици и след прочитането на последния, пети акатист и отслужването на празничната литургия в събота, се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба.

Неизброими са чудесата извършени през вековете от Пресвета Богородица чрез нейната чудотворна икона. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Малкият княз Борис (в последствие цар Борис Трети) преспива в храма и оздравява от мъчеща го болест. Събитието е упоменато в тогавашната преса през 1907 г. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода и едно златно енголпие на чудотворната икона. От 2008 г. насам за празника във възхвала на Пресвета Богородица и Нейната чудотворна икона, наречена "Златна ябълка", светата литургия се отслужва лично от пловдивския митрополит Николай. От 2012 г. празникът е обявен за всебългарски и е упоменат официално в Българския православен църковен календар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл