Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Застреляха криминално проявен мъж в София

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Кралев: През 2016 г. ще има повече средства и нова система за финансиране на спортистите с увреждания

Повече средства за спортистите с увреждания и нова система за финансиране на тяхната дейност ще има през 2016 г. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в отговор на парламентарен въпрос на народния представител Георги Търновалийски относно осигуряването на финансиране на подготовката на Българския параолимпийски отбор.

„За да бъдат подпомагани всички спортни федерации, развиващи спортове за хора с увреждания, които до момента не са имали тази възможност, Министерството на младежта и спорта разработи нова „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания” за 2016 г.

Програмата е с бюджет 1 400 000 лв., като общо предоставените средства за 2015 г. за дейности за хора с увреждания са в размер на 1 185 986 лева. През 2016 г. на състезателите параолимпийци, спечелили квоти, ще бъдат осигурени същите условия като на спортистите, участващи в Олимпийските игри в Рио де Жанейро“, обясни Кралев.

С новата Програма коренно се променя философията за финансиране на спортистите с увреждания. До момента не са подпомагани федерации, развиващи съответния спорт за хора с увреждания като гребане, баскетбол, канадска борба и други, които сега ще получат възможност за финансово подпомагане на дейността си. Програмата включва две отделни направления – „Спорт за високи постижения за хора с увреждания“ и „Спорт в свободното време за хора с увреждания“.

До сега Българската параолимпийска асоциация кандидатстваше с проекти по Програмата за олимпийска подготовка и по Програмата за развитие на спорта за високи постижения и детско-юношеския спорт за олимпийски спортове, по които за 2015 г. е получила общо 535 500 лв. Това я поставя на 17-то място по размер на получените средства в сравнение с 57 финансирани спортни организации в областта на спорта за високи постижения. Картотекираните спортисти на асоциацията, участвали в държавни първенства за 2014 година, са 345, като по този показател тя е на 43-та позиция в сравнение с останалите. По получени средства преди нея е Българска федерация по гребане с 566 423 лв., която има 665 картотекирани спортисти, участвали в държавните първенства. След нея по финансов показател е Българската федерация по бадминтон, която получава 505 225 лв. с 1524 картотекирани състезатели, участвали в държавните първенства.

По Програмата за олимпийска подготовка за 2015 г. Българската параолимпийска асоциация е получила 460 100 лв., което я поставя на 12-то място по абсолютна стойност на получените средства от общо 23 финансирани федерации. Договорът включва финансиране на подготовката, възстановяването, участието в международния спортен календар и месечните средства за 12 състезатели, 10 треньори и 4 длъжностни лица.

За 2015 г. по различните програми от Министерството на младежта и спорта са финансирани още Спортна федерация на глухите в България (492 892 лв.) и Спортна федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” (20 000 лв.). По програма „Спорт за деца с увреждания и деца в риск” са финансирани 28 проекта на спортни клубове със средства в размер на 91 000 лв. По програма за развитие на спортните клубове средства в размер на 46 594 лв. са получили 11 спортни клуба, членове на Българска параолимпийска асоциация, съобщи министър Кралев по време на парламентарния контрол.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.