На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Кралев: През 2016 г. ще има повече средства и нова система за финансиране на спортистите с увреждания

Повече средства за спортистите с увреждания и нова система за финансиране на тяхната дейност ще има през 2016 г. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в отговор на парламентарен въпрос на народния представител Георги Търновалийски относно осигуряването на финансиране на подготовката на Българския параолимпийски отбор.

„За да бъдат подпомагани всички спортни федерации, развиващи спортове за хора с увреждания, които до момента не са имали тази възможност, Министерството на младежта и спорта разработи нова „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания” за 2016 г.

Програмата е с бюджет 1 400 000 лв., като общо предоставените средства за 2015 г. за дейности за хора с увреждания са в размер на 1 185 986 лева. През 2016 г. на състезателите параолимпийци, спечелили квоти, ще бъдат осигурени същите условия като на спортистите, участващи в Олимпийските игри в Рио де Жанейро“, обясни Кралев.

С новата Програма коренно се променя философията за финансиране на спортистите с увреждания. До момента не са подпомагани федерации, развиващи съответния спорт за хора с увреждания като гребане, баскетбол, канадска борба и други, които сега ще получат възможност за финансово подпомагане на дейността си. Програмата включва две отделни направления – „Спорт за високи постижения за хора с увреждания“ и „Спорт в свободното време за хора с увреждания“.

До сега Българската параолимпийска асоциация кандидатстваше с проекти по Програмата за олимпийска подготовка и по Програмата за развитие на спорта за високи постижения и детско-юношеския спорт за олимпийски спортове, по които за 2015 г. е получила общо 535 500 лв. Това я поставя на 17-то място по размер на получените средства в сравнение с 57 финансирани спортни организации в областта на спорта за високи постижения. Картотекираните спортисти на асоциацията, участвали в държавни първенства за 2014 година, са 345, като по този показател тя е на 43-та позиция в сравнение с останалите. По получени средства преди нея е Българска федерация по гребане с 566 423 лв., която има 665 картотекирани спортисти, участвали в държавните първенства. След нея по финансов показател е Българската федерация по бадминтон, която получава 505 225 лв. с 1524 картотекирани състезатели, участвали в държавните първенства.

По Програмата за олимпийска подготовка за 2015 г. Българската параолимпийска асоциация е получила 460 100 лв., което я поставя на 12-то място по абсолютна стойност на получените средства от общо 23 финансирани федерации. Договорът включва финансиране на подготовката, възстановяването, участието в международния спортен календар и месечните средства за 12 състезатели, 10 треньори и 4 длъжностни лица.

За 2015 г. по различните програми от Министерството на младежта и спорта са финансирани още Спортна федерация на глухите в България (492 892 лв.) и Спортна федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” (20 000 лв.). По програма „Спорт за деца с увреждания и деца в риск” са финансирани 28 проекта на спортни клубове със средства в размер на 91 000 лв. По програма за развитие на спортните клубове средства в размер на 46 594 лв. са получили 11 спортни клуба, членове на Българска параолимпийска асоциация, съобщи министър Кралев по време на парламентарния контрол.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.