15 000 посещения през първия час на сайта за електронните винетки

С повече камери ще следят столични гробища Разширяват Централните софийски гробища

Калоян Паргов: Бюджетът на Фандъкова за 2019 е безцелен и безидеен

ЕС изпраща в Украйна мисия в помощ за региона на Азовско море

Децата от забавачниците изнесоха концерт за Коледа

Енергийният министър Петкова: Готова съм да понеса политическа отговорност заради глобата за БЕХ

Марк Жирардели е собственикът на Юлен АД Легендарният скиор се срещна с трима министри за развитието на ски зона "Банско"

Зам.-кметът Тодор Чобанов: Рекламират София със сайт на китайски език

Извършителят на грабежи в Сливен бе задържан под стража

Откриха новия граничен пункт с Румъния – Крушари-Добромир (СНИМКИ) Граничният контрол се осъществява на едно спиране

Дрехите втора употреба са отпадъци, гледат ги под лупа

Повишават заплатите на общинските служители в социалната сфера

Песков: Обединение между Русия и Беларус не е на дневен ред

Официално: „Локо“ (София) си върна Додич

МВР закопча двойка телефонни измамници, взели 13 100 лева от баба

Кралев: През 2016 г. ще има повече средства и нова система за финансиране на спортистите с увреждания

Повече средства за спортистите с увреждания и нова система за финансиране на тяхната дейност ще има през 2016 г. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в отговор на парламентарен въпрос на народния представител Георги Търновалийски относно осигуряването на финансиране на подготовката на Българския параолимпийски отбор.

„За да бъдат подпомагани всички спортни федерации, развиващи спортове за хора с увреждания, които до момента не са имали тази възможност, Министерството на младежта и спорта разработи нова „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания” за 2016 г.

Програмата е с бюджет 1 400 000 лв., като общо предоставените средства за 2015 г. за дейности за хора с увреждания са в размер на 1 185 986 лева. През 2016 г. на състезателите параолимпийци, спечелили квоти, ще бъдат осигурени същите условия като на спортистите, участващи в Олимпийските игри в Рио де Жанейро“, обясни Кралев.

С новата Програма коренно се променя философията за финансиране на спортистите с увреждания. До момента не са подпомагани федерации, развиващи съответния спорт за хора с увреждания като гребане, баскетбол, канадска борба и други, които сега ще получат възможност за финансово подпомагане на дейността си. Програмата включва две отделни направления – „Спорт за високи постижения за хора с увреждания“ и „Спорт в свободното време за хора с увреждания“.

До сега Българската параолимпийска асоциация кандидатстваше с проекти по Програмата за олимпийска подготовка и по Програмата за развитие на спорта за високи постижения и детско-юношеския спорт за олимпийски спортове, по които за 2015 г. е получила общо 535 500 лв. Това я поставя на 17-то място по размер на получените средства в сравнение с 57 финансирани спортни организации в областта на спорта за високи постижения. Картотекираните спортисти на асоциацията, участвали в държавни първенства за 2014 година, са 345, като по този показател тя е на 43-та позиция в сравнение с останалите. По получени средства преди нея е Българска федерация по гребане с 566 423 лв., която има 665 картотекирани спортисти, участвали в държавните първенства. След нея по финансов показател е Българската федерация по бадминтон, която получава 505 225 лв. с 1524 картотекирани състезатели, участвали в държавните първенства.

По Програмата за олимпийска подготовка за 2015 г. Българската параолимпийска асоциация е получила 460 100 лв., което я поставя на 12-то място по абсолютна стойност на получените средства от общо 23 финансирани федерации. Договорът включва финансиране на подготовката, възстановяването, участието в международния спортен календар и месечните средства за 12 състезатели, 10 треньори и 4 длъжностни лица.

За 2015 г. по различните програми от Министерството на младежта и спорта са финансирани още Спортна федерация на глухите в България (492 892 лв.) и Спортна федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” (20 000 лв.). По програма „Спорт за деца с увреждания и деца в риск” са финансирани 28 проекта на спортни клубове със средства в размер на 91 000 лв. По програма за развитие на спортните клубове средства в размер на 46 594 лв. са получили 11 спортни клуба, членове на Българска параолимпийска асоциация, съобщи министър Кралев по време на парламентарния контрол.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.