Щангите разчитат на обжалване на глобата

Българската федерация по щанги (БФЩ) разчита на обжалването на санкцията от 500 000 долара, която се налага заради хванатите 11 национали с допинг. Президентът на централата Неделчо Колев ще има срещи на световното в Хюстън, закъдето българите заминаха по спешност. Докато петимата наши щангисти пътуваха за САЩь Изпълнителния комитет на Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ) обяви официално, че състезателите на България са отстранени от олимпиадата в Рио догодина. Това решение е продиктувано от доклад от антидопинговата комисия на МФВТ и е очаквано.

Битката на БФЩ е да атакува глобата, защото е неадекватна на наложените санкции, които бяха намалени на 9 месеца за 7 състезатели и 18 месеца за още четирима. Така, ако бъде спечелено това дело и се стигне до намаляване на глобата, ще се търси вариант да се платят парите и да имаме право на участие в Рио. Участието на световното е подчинено на тази стратегия и спечелване на квоти за олимпиадата. Засега.

Същевременно тимът ни пристигна в Хюстън вчера, като треньорът Иван Иванов изказа задоволство от условията в залата, която е свързана с топла връзка с хотела. Първи от нашите снощи трябваше да излязат Стилиян Гроздев и Петър Ангелов в най-ниската група на кат. 62 кг. Целта на всички българи е да спечелят точки за отборното класиране, което определя квотите.

Най-добрият ни щангист Иван Марков заяви от дома си в Бургас, че не знае каква е реалната ситуация. Той призна, че не тренира, но има надежда за обрат и да се върне в спорта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт