До 5 дни решават за избора на СОС

До 5 дни Административният съд в София най-вероятно ще се произнесе опорочен ли е бил изборът за общински съветници в столицата.

Вчера съдия Николина Янчева предложи на жалбоподатели и ответници от Общинската избирателна комисия (ОИК) да представят до сряда заключителните си становища по делото. Това е ден преди да изтече 14-дневният срок по закон, в който трябва да приключи съдебният процес.

След като на предишното си заседание съдът глоби с 300 лв. шефката ЦИК Ивилина Алексиева, затова че не изпратила в срок данни за изборните протоколи, които са били с поправки. В писмо Алексиева помоли магистратите за извинение и изтъкна, че се забавила с книжата, защото е била в отпуск. От ЦИК обясниха още, че са пратили и писмо до съда, на основа на което искат отмяна на санкцията. Въпреки това съдия Янчева не отмени глобата на Алексиева и заяви, че тя би могла да натовари със задачата по събиране на документите свой заместник. “Решението за глобата може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС)”, допълни още съдийката. Засега не е ясно дали председателката на ЦИК ще прибегне до този ход.
“След като първоинстанционният съд се произнесе, ще настояваме публично да се изберат съдиите, които ще разгледат делото пред Върховния административен съд”, обяви Теодор Георгиев, който защитава своя и интересите на двама съпартийци от Реформаторския блок в съдебния процес. Освен съветници от дясната коалиция вотът за местния парламент в София обжалваха още 19 неуспели кандидати от БСП, партия “Зелените” и други формации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика