Драмата в Мали завърши - освободиха всички заложници. Американски и френски спецчасти участваха в щурма (обзор)

Поне 18 души загинаха при заложническа драма, продължила над 7 часа в 5-звездния хотел „Радисън Блу“ в столицата на Мали Бамако, предаде АФП, като се позова на властите в страната. До снощи официално бе потвърдена смъртта на белгиец, който бил командировка там за 3 дни.

Поне двама тежко въоръжени терористи взеха за заложници около 170 души, сред които чужденци от най-малко 8 националности вчера сутринта около 10,30 ч наше време. Сградата бе незабавно обкръжена от военни и полиция, а президентът Ибрахим Бубакар Кейта призова за спокойствие. Около час след началото на атаката около 80 заложници напуснаха хотела. Част от тях избягали, други били освободени от похитителите, като условието било да цитират Корана. Според свидетели при влизане в хотела нападателите крещели „Аллах е велик“. Твърдеше се, че пристигнали с кола с дипломатически номера, което им осигурило по-лесен достъп.

Американски и френски спецчасти се включиха в обсадата, като по обяд US командосите започнаха щурм и освободиха 6-има сънародници. Заради атаката терористите се изтеглиха нагоре и се бранеха със стрелба от седмия етаж. Смяташе се, че техни заложници остават 125 гости на хотела и 13 души персонал. В туитър следобед отговорност за нападението си приписа групата „Ал Мурабитун“, базирана в северната част на Мали и свързана с „Ал Каида“, състояща се от туареги и араби.

Около 17,30 ч бе съобщено, че в сградата са намерени 18 тела, както и че всички заложници са освободени. Военни източници съобщиха за двама убити нападатели. Заради инцидента Алжир засили охраната на границата си с Мали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят