Подписваме за газовата връзка с Гърция

С петгодишно забавяне България, Гърция и Италия ще подпишат на 10 декември инвестиционно споразумение за изграждане на газовата връзка между България и Гърция. По план интерконекторът трябва да бъде завършен до края на 2018 г., съобщи министерството на енергетиката.

Капацитетът му към момента е предвиден да бъде 3 млрд. куб. метра синьо гориво годишно, като България иска той да бъде разширен до 30 млрд. и тръбата да се превърне в основен път за пренос на газ от Гърция към Централна Европа.

До момента София има договорка с Азербайджан за купуването на 1 млрд. куб. метра природен газ от каспийското находище Шах Дениз 2, което се очаква да заработи в края на 2018 г. Връзката с Гърция, както и тази с Турция, ще ни осигури достъп до т.нар. Южен газов коридор - газопроводите ТАНАП в Турция и Трансадриатически интерконектор между Турция, Гърция и Италия.

Газовата връзка ще е от Комотини до Димитровград и ще бъде дълга 182 км. От началото на 2015 г. започна активно изкупуване на земи по терена от проектната компания „Ай Си Джи Би“. Цената на съоръжението се изчислява на 160 млн. евро, като през 2011 г. Очаква се проектът да получи финансиране и от ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес