Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Явор Бахаров в разложкия съд

7 000 долара за еротичен круиз в Гърция

Безрадостната участ на националните кумири Горкият дякон Васил Кунчев ни гледа от небесните жилища и цъка с език

Премиерът Борисов: През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината

Пленум на БСП нищи бройката социалисти

17,5 млн. евро струва най-скъпият автомобил за 2019 г. McLaren F1 LM постигна най-висока цена при наддаване на търгове

Нападнатото в столичен автобус момче спечели сребърен медал на състезание по самбо

Земетресение от 5,7 по Рихтер на границата между Турция и Иран

Българин отрече Коперник и Айнщайн Тодор Йончов влезе в историята като Гений на отрицанието

Израел ограничава полетите от Япония и Южна Корея заради коронавируса

Джъстин Бийбър говори за сексуалния си живот

Бърни Сандърс печели вота в Невада за кандидат-президент на демократите Джо Байдън е втори

АПИ: Днес е последната възможност за покупка на седмична е-винетка за камионите и автобусите

Няма опасност за питейната вода след замърсяването на река Чепеларска

Калин Вельов: Най-усмихнати са хората в най-бедните страни

ЧЕЗ заплаши България със съд

Чешката държавна компания ЧЕЗ се готви да заведе иск за „няколкостотин милиона евро“ срещу България заради умишлено причиняване на загуби, обяви дружеството. „ЧЕЗ Груп официално уведоми правителството на Република България за намерението си да открие международен арбитраж срещу България, за да защити своите инвестиции“, се казва в него.

От компанията уточняват, че може да променят решението си, ако бъдат компенсирани за понесените загуби. ЧЕЗ е собственик на едноименния доставчик на електроенергия в Западна България. От съобщението на компанията става ясно, че тя се чувства ощетена от енергийната политика у нас, както и от поведението на институции, които не са изброени.

„Ситуацията в енергийния сектор на България е критично и решенията за цените на местния регулатор отдавна са непоследователни с оглед на това, което се очакваше след процеса на приватизация. Ето защо, фирми, работещи в енергийния сектор през последните години, се сблъскват с намаляваща доходност или загуби и ниска ликвидност“, обяснява ЧЕЗ.

Още в началото на 2013 г. такова дело заведе доствчикът на ток в южната част на страната – ЕВН. Искът беше подаден в арбитражния съд към Световната банка във Вашингтон. Обвинението беше умишлено причиняване на загуби. Според компанията България не спазва поетите от нея ангажименти към чуждите инвеститори, което нарушава и междуправителствено споразумение с Австрия.

През лятото на тази година международен арбитраж срещу България започна и доставчикът на ток в Североизточна България – частната чешка компания „Енерго про“. Основанията бяха същите.

Според съобщението на ЧЕЗ има време да бъде избегнат арбитражът. Компанията изтъква, че всички опити за срещане на разбиране с българските власти досега са били напразни. В предупреждението си компанията се позовава на нарушение на споразумението за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, сключено между България и Чехия.

Най-големият доставчик за бита

ЧЕЗ ще продължи да изпълнява задълженията си на доставчик на електроенергия независимо от делата срещу страната, казаха от компанията пред „Труд“. ЧЕЗ е най-големият доставчик на битовия пазар на ток.

Компанията обслужва Западна България, включително София. У нас тя има няколко компании, като двете най-големи са собственикът на жиците ниско напрежение и самият доставчик на електроенергия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.