Първа индийска кола на ток Цената на модела Nexton EV ще започва от 18 000 евро

Заразените от коронавируса в Италия са 888 души, починалите са над 20

Макс Верстапен се пробва във виртуална кола

47 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус в Китай и 3 смъртни случая в Южна Корея

Диляна Попова сваля дрехите в „Останалото е пепел“

Втори случаи на заразен с коронавирус в САЩ

С какво ЕС обмисля да замени думата “психиатър”?

Двама души загинаха при инцидент на пътя Бургас-Созопол

Досега няма потвърден случай на коронавирус у нас

Камерите на АПИ в населените места не следят за е-винетки и тол

Влак помете кола на жп прелез (СНИМКИ) При страшния удар е загинала водачката на автомобила

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 29 февруари 2020

Дневният хороскоп на Алена за събота, 29.02.2020

На 29 февруари 2020 да почерпят

Проф. Тодор Кантарджиев: Ситуацията с коронавируса не е толкова страшна, но никой не слуша

Банковите сметки в общ регистър на БНБ

Българската народна банка (БНБ) ще създаде и поддържа електронна информационна система с данни за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат с тях. Новият регистър ще съдържа информация и за имената на наемателите на сейфове в банки. Кредитните институции ще предоставят тази информация на БНБ всеки месец.

Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Чрез новите текстове се урежда механизмът, по който България ще обменя информация за банкови сметки с държавите от Европейския съюз и някои офшорни зони, както и да предоставя такива данни на САЩ, но без да има право да получава оттам.

Достъп до системата на БНБ ще имат съдебната власт, две дирекции на МВР – „Национална полиция“ и „Борба с организираната престъпност“, ДАНС, Националната агенция за приходите и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Ведомствата ще могат да ползват данните за конкретни проверки и ще плащат такса на БНБ за това. В регистъра обаче няма да се включва информация за наличностите по банковите сметки. За разкриването на подобна информация се запазва изискването за разрешение от собственика на сметката или на съда.

Електронната система трябва да е готова до 1 януари 2017 г., откогато ще започне автоматичният обмен на финансови данни. Целта е така да се противодейства на данъчните измами и изпирането на пари.

Правила

Връзката с чужбина – през НАП

Институцията, която ще е отговорна за обмена на данните с другите страни в ЕС, е Националната агенция за приходите, обясниха данъчни експерти. Това е една от причините приходната агенция също да получи достъп до единния регистър. При необходимост ще се изискват още данни и ще се обменя информация и за наличностите по банковите сметки.
Достъпът до регистъра обаче улеснява и проверките на данъчните. Сега при ревизии на фирми или граждани те трябва да събират информация поотделно от търговските банки за наличност на сметки на проверяваните. От 2017 г. чрез регистъра на практика ще бъдат облекчени.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.