Банковите сметки в общ регистър на БНБ

Българската народна банка (БНБ) ще създаде и поддържа електронна информационна система с данни за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат с тях. Новият регистър ще съдържа информация и за имената на наемателите на сейфове в банки. Кредитните институции ще предоставят тази информация на БНБ всеки месец.

Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Чрез новите текстове се урежда механизмът, по който България ще обменя информация за банкови сметки с държавите от Европейския съюз и някои офшорни зони, както и да предоставя такива данни на САЩ, но без да има право да получава оттам.

Достъп до системата на БНБ ще имат съдебната власт, две дирекции на МВР - „Национална полиция“ и „Борба с организираната престъпност“, ДАНС, Националната агенция за приходите и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Ведомствата ще могат да ползват данните за конкретни проверки и ще плащат такса на БНБ за това. В регистъра обаче няма да се включва информация за наличностите по банковите сметки. За разкриването на подобна информация се запазва изискването за разрешение от собственика на сметката или на съда.

Електронната система трябва да е готова до 1 януари 2017 г., откогато ще започне автоматичният обмен на финансови данни. Целта е така да се противодейства на данъчните измами и изпирането на пари.

Правила

Връзката с чужбина - през НАП

Институцията, която ще е отговорна за обмена на данните с другите страни в ЕС, е Националната агенция за приходите, обясниха данъчни експерти. Това е една от причините приходната агенция също да получи достъп до единния регистър. При необходимост ще се изискват още данни и ще се обменя информация и за наличностите по банковите сметки.
Достъпът до регистъра обаче улеснява и проверките на данъчните. Сега при ревизии на фирми или граждани те трябва да събират информация поотделно от търговските банки за наличност на сметки на проверяваните. От 2017 г. чрез регистъра на практика ще бъдат облекчени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес