На 22 май 2018 да почерпят

Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

Банковите сметки в общ регистър на БНБ

Българската народна банка (БНБ) ще създаде и поддържа електронна информационна система с данни за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат с тях. Новият регистър ще съдържа информация и за имената на наемателите на сейфове в банки. Кредитните институции ще предоставят тази информация на БНБ всеки месец.

Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Чрез новите текстове се урежда механизмът, по който България ще обменя информация за банкови сметки с държавите от Европейския съюз и някои офшорни зони, както и да предоставя такива данни на САЩ, но без да има право да получава оттам.

Достъп до системата на БНБ ще имат съдебната власт, две дирекции на МВР – „Национална полиция“ и „Борба с организираната престъпност“, ДАНС, Националната агенция за приходите и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Ведомствата ще могат да ползват данните за конкретни проверки и ще плащат такса на БНБ за това. В регистъра обаче няма да се включва информация за наличностите по банковите сметки. За разкриването на подобна информация се запазва изискването за разрешение от собственика на сметката или на съда.

Електронната система трябва да е готова до 1 януари 2017 г., откогато ще започне автоматичният обмен на финансови данни. Целта е така да се противодейства на данъчните измами и изпирането на пари.

Правила

Връзката с чужбина – през НАП

Институцията, която ще е отговорна за обмена на данните с другите страни в ЕС, е Националната агенция за приходите, обясниха данъчни експерти. Това е една от причините приходната агенция също да получи достъп до единния регистър. При необходимост ще се изискват още данни и ще се обменя информация и за наличностите по банковите сметки.
Достъпът до регистъра обаче улеснява и проверките на данъчните. Сега при ревизии на фирми или граждани те трябва да събират информация поотделно от търговските банки за наличност на сметки на проверяваните. От 2017 г. чрез регистъра на практика ще бъдат облекчени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.