Съдът отказа да върне иззето оръжие на Петър Атмаджов от "Килърите"

Административният съд във Велико Търново отказа да върне иззето оръжие на бившия полицай Петър Атмаджов, който бе задържан и осъден като част от групата на "Килърите". Преди около три месеца той предяви претенции за прибраните му при обиските 6 ловни пушки.

Преди 5 г Окръжната прокуратура в Шумен повдигна общо три обвинения на 60-годишния Атмаджов. Две от тях са за съучастие в убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и на адвоката от Велико Търново Петър Лупов. Третото обвинение пък бе за придобиване и държане на незаконно огнестрелно оръжие и патрони.

По време на мегаделото Петър Атмаджов бе осъден на 4 г затвор. Последните дни от наказанието той изтърпя в Трудово-поправителното общежитие във Велико Търново. От септември бившият полицай е на свобода.

Малко преди да излезе от килията чрез пълномощници Атмаджов депозирал жалба пред Административния съд, с която настоял да му бъде върнат бойният арсенал. Ищецът се мотивирал, че няма никакви доходи, закъсал е за пари и иска да продаде оръжието, за да се сдобие със средства, с които да преживява известно време след като се озове на свобода.

Пушките пък са в полицията и би трябвало да бъдат иззети в полза на държавата. По жалбата на Атмаджов бе образувано дело, а съдът се е произнесъл на 18 ноември.

"По изложените съображения настоящият съдебен състав намира, че оспорената заповед на началника на Районното управление на полицията във Велико Търново за отнемане в полза на държавата на огнестрелно оръжие, представлява законосъобразен административен акт. Разпоредбата е издадена от компетентен орган в предвидената от закона форма. Заповедта следва да бъде оставена в сила, а подадената от петър Атмаджов жалба, оставена без уважение като неоснователна", пише в решението на магистратите.

Становището подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред ВАС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право