П(о)ръчките на Цветан Василев

Банкерът е обвиняемият, който има най-голям интерес от нов главен прокурор

Ченалова и Янева са това, което хората наричаха „гнили ябълки“ - справедливо или не. Сега те са в ръцете на правосъдната система и там ще доказват виновни ли са, или са невинни. Такива са фактите. И „опраскването“ се превърна в освинване на някои, на които Цацаров отказа да играе по свирката.

Отказа да приеме посочваните от „Бивол“ и „Правосъдие за всеки“ врагове, отказа да приеме ината на реформаторите за прокуратурата по румънския модел, така че на всеки три месеца у нас да има нова власт (белким и на реформаторите някога им дойде редът), отказа на управляващите да не поддържа знакови обвинения, отказа на опозицията да се пазари и да сваля властта и най-сетне - отказа да легитимира безумията на редица НПО, които си търсят кой да лансира идеите им, пък те хем да не носят отговорност, хем да си прибират грантовете на воля.

Ако Сотир Цацаров не поддържа тази линия на поведение, вероятно Съдебната палата ще постои поне година, без да е обсаждана. Но с това ще загуби уважението на прокурорите и съдиите, които безпогрешно разпознават колегата, пред когото номера не минават.

Нека погледнем непредубедено на носителите на новия морал, които претенциозно се противопоставят на „ретроградния“ Цацаров. Взаимовръзката им от последните събития е видима. Записите на „Бивол“, протестите пред Съдебната палата, организирани от „Правосъдие за всеки“, и цирковете около задържането на Волен Сидеров. Обединителната нишка е трудно видима на пръв поглед и лесно проследима на втори. Тя се нарича Цветан Василев. Отмъстителността на обвиняемите към обвинението е минала границите на нормалността. Няма и никаква форма, под която нечистоплътните попълзновения да бъдат разпознати и осмислени.

Нека да проследим историята на участниците в заверата и мотивите на кукловода им.

В „Бивол“ съществуват посредствени индивиди. Единият е женен за дъщеря на офицер от КГБ и основната му мисъл е да идентифицира „шпиони“ навсякъде и да ги разобличи като такива. За него всички са мръсни, продажни, злонамерени и зловредни люде, които ако не припознават неговите врагове като свои, подлежат на наказателно преследване (минимум). Той винаги е жертва на някакви конспирации, като предполагаемите му убийци и преследвачи никога не са на длъжност по-ниска от премиер (поне).

Вторият е брат на собственика на медии, гравитиращи около митичната вече фигура на Делян Пеевски. Успоредно с това, съпругата му държи пиар агенция, а за действията на тази агенция доста кметове по Черноморието могат да разкажат интересни случки за начините им на събиране на клиенти.

Третият е изгонен от две национални телевизии поради некадърност, води се на работа в АгроТВ, но се представя навсякъде като журналист от „Бивол“ (подробност е, че именно „Бивол“ разследва източване на европейски фондове, свързани с хуманитарна помощ с храни за Румъния). Тези трима юнаци са потърсили помощта на Световната организация за защита на свободната журналистика, защото се чувстват заплашени от българските власти по повод разкритията си. Тезата им е, че щом румънската прокуратура е започнала разследване по техния сигнал**, то той със сигурност е истинен.

Тези хора дори не са чували, че има международно сътрудничество между правоохранителните органи и всяко разследване от подобен мащаб се води по начин, който осуетява ненавременното изтичане на информация. Това обаче не им пречи да ругаят българските институции за бездействие. Същите лица от „Бивол“ са и новите носители на „флашките“ в обществото ни под формата на прецизирани до секунди разговори между две доскорошни приятелки - екссъдийките Янева и Ченалова.

Защо точно „Бивол“ получиха записите между двете дами? Дали всъщност не им е даден от близки на Иво Прокопиев, които изпитват неудобство да се падат малко нещо роднини в тоя момент с вътрешния министър? Но не това е важното. Данните от тези записи показват, че по никакъв начин държавата не е опънала „чадър“ над Янева и Ченалова и въпреки високопоставените си познанства, двете са в ръцете на правосъдната система. Това обаче не се харесва на „Бивол“, който пуска записи на порции - така че да се подгрява скандалът за съществуващи само в техните глави нередности. Защото, когато фактите опровергават интерпретациите, редно е клеветниците да замълчат. А какво са мислили, какво са си приказвали и на какво са се надявали Янева и Ченалова, са въпроси само на техните адвокати, на които им се очертава доста работа.

„Бивол“ бяха и съорганизатори на протеста пред Съдебната палата с искане за оставка на главния прокурор за това, че… се бил чувал с Владимира Янева (с която обитават една сграда и най-малкото е човешко и джентълменско доскорошен колега да не научава от медиите, че доказателствата сочат наличието на вина).

Никой не се е опитвал да манипулира доказателства, просто Янева научава не от медиите, че ще се иска отстраняването й. Това, че тя приема воденето по правилата разследване за „опраскване“, говори за дълбоко объркана психика, но няма нищо общо с търсенето на вина по веригата разследващи - изпълнителна власт. Основните организатори на протеста срещу Сотир Цацаров са НПО „Правосъдие за всеки“. Този пламенен Комсомол на новите партизани има интересен състав. Опорната му точка е персонализирана в личността на Велислав Величков - бивш депутат на Иван Костов, сподвижник на Яне Янев и един от бившите „уволняващи Бойко Борисов“. Явно върхът на публичните му изяви са слагането на билбордове и организирането на протести, като конкретните идеи се раждат от близкото общуване с Методи Андреев и Атанас Атанасов.

Друг резонанс от последните седмици е арестът на Волен Сидеров, който беше използван за плацдарм за политически обвинения, неизвестно защо включващи фигурата на главния прокурор. Адвокат на Сидеров е небезизвестният Константин Симеонов - адвокат и на Цветан Василев, в тесни връзки с руския олигарх Константин Малофеев. Видна е и проруската насоченост на партията на Сидеров. Очевидни дори за Павел Чернев (изказани в предаването на Милен Цветков) са опитите на Волен Сидеров напоследък да се хареса на “Протестна мрежа” и да ги привлече към себе си или той да се присламчи към техните протести. Неслучайно белоглавият лидер обвързва ареста си с предложенията си за съдебна реформа срещу главния прокурор. И тук стигаме до основния кукловод.

Цветан Василев е обвиняемият, който има най-голям интерес от нов главен прокурор. „Бивол“ бяха засечени, заедно с “Протестна мрежа”, в Белград, където пребивава понастоящем банкерът беглец. Сътресенията в държавата, обещани от Василев, се случват перфидно, методично и привидно несвързано. Актуалната към момента ос е „Бивол“ - “Протестна мрежа” - „Правосъдие за всеки“ – “Атака”. Целта на активните мероприятия е дестабилизация, криза, недоверие в институциите. Но Цветан Василев толкова може. Затова и използва такива хора, по-читави не е намерил. Голямата му цел, освен главния прокурор, е и премиерът Бойко Борисов, когото Василев смята за виновен, че не го е защитил. Перманентната криза, също както перманентната революция, цели икономическа изгода. В случая става въпрос за продажбата на БТК. Това е ресурсът, който е необходим на Василев, не просто за оцеляване, а за триумфално завръщане. И никакви пречки по избрания път не могат да го спрат.

Навремето казусът БТК предизвиква правителствена криза и стана повод да бъдат редуцирани правомощията на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Очевидно нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено.

* Под името Калоян Стоев „Труд” отпечатва статии на своя екип за системни анализи и политическа семиотика (САПС). Отговорността за публикациите е на редакцията на вестника.

** Групата САПС води обстойно разследване по темата и резултатите ще бъдат публикувани до 10 дни. Първите резултати сочат сериозна манипулация на фактите от агенция „Бивол”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи