Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 26 февруари 2020

На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Земетресението от 6.4 по Рихтер премести остров Лефкада с 36 см

Както става ясно от измерванията, извършени от изследователи в Националната обсерватория в Атина, след катастрофалното земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер островът се е преместил с 36 сантиметра на юг, което е доста впечатляващо в сравнение с обичайните данни. Това съобщава grreporter.info.

Едновременно с това сателитни снимки показват, че освен хоризонталното изместване на някои места в Лефкада земната кора е претърпяла вертикални деформации, достигащи 20 сантиметра, докато съответните „потъвания” в Атина след земетресението в Парнита през 1999 не надхвърлят 9 сантиметра.

«Анализът на данните, събрани от GPS станцията на Института по геодинамика в Понти, на остров Лефкада, там, където скала уби жена, показва, че е налице изместване на сушата с 36 сантиметра към остров Кефалоня. Става въпрос за голямо изместване, което изненада дори нас, учените», обяснява пред вестник „Етнос” сеизмологът и директор изследвания в Института по геодинамика Атанасиос Ганас, който се занимава с въпроса.

Показателен за енергията, освободена при последното земетресение на острова, е и анализът на сателитните данни Sentinel-1 на Европейската космическа агенция, извършен от Центъра за върхови постижения BEYOND към Националната обсерватория в Атина.

„Сателитните снимки ни показаха сериозно потъване от порядъка на доста сантиметри в западна Лефкада, достигащо на определени места над 20 сантиметра. Подобно потъване е установено и в северната част на Кефалоня. Данните ще бъдат подложени на допълнителен анализ за още по-точни резултати“, уверява Харис Кондоес, директор изследвания в Института по астрономия, астрофизика, космически приложения и телескопия в обсерваторията.

„Почвената деформация в Кефалоня се изчислява на 7 сантиметра“, добавя на свой ред Янис Папуцис, научен сътрудник в атинската обсерватория. «Имайте предвид, че в Атина през 1999 година вертикалната деформация достигна 8-9 сантиметра, а при земетресенията в Непал през пролетта на 2015 – почти един метър. Това, разбира се, не зависи само от силата на земетресението, но и от механизма на неговото пораждане. При всички случаи, знанието за деформациите, получаващи се в резултат на земетресения, обогатяват нашите познания и помагат да разберем по-добре това явление».

Трябва да се отбележи, че след земетресението с магнитуд 6,4 по Рихтер от вторник, 17 ноември, до късно вчера бяха регистрирани около 1 000 вторични труса, от които едва 135 са анализирани от Института по геодинамика в Атина поради липса на персонал. Анализите показват, че вторичната земетръсна активност се развива нормално и се ограничава на остров Левкада от село Цукаладес на юг, и в северната част на остров Кефалоня.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.