Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Настъпление на мишки, повишен риск от туларемия

Заради сухата и топла есен мишките силно се размножиха, тъй като няма дъждове, които да удавят част от тях. А по-голямата популация от гризачи означава повишен риск от туларемия за хората, каза пред „Труд“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Туларемията се причинява от бактерията францисела туларензис, която е в списъка на особено опасните инфекции с възможност да се използва като биологично оръжие. Пренася се от мишките, които замърсяват зимнина или храни, оставени необезопасени в мазета и приземни етажи. До февруари 2015-а в продължение на 8 години у нас не бяха регистрирани случаи на болестта. Но тя се завърна чрез мишки и мъртви зайци, намерени в полето, които българи се опитвали да дерат и да ядат. „Очаква се със застудяването гризачите да се насочат към жилищата на хората, за да търсят храна и така увеличават риска от заболяването“, посочи проф. Кантарджиев. А студено ще стане още идната седмица (виж вдясно).

У нас грип все още няма, но тъй като е възможно да се появи скоро, в центъра по заразни и паразитни болести се изследват двойно повече проби за откриването му. „В момента циркулират парагрипни 3 и риновируси“, допълни проф. Кантарджиев. Първите се срещат по-често при децата. Учудващо висока е заболеваемостта от дихателни инфекции в Стара Загора, където повалените на легло са 210 души на всеки десет хиляди от населението. Ако в момента имаше грип, при подобна стойност в града щеше да се обяви епидемия, тъй като е надхвърлена граница от двеста болни. 193-ма на 10 000 са болните в Пазарджик, 171 – в Габрово, 169 – в Силистра. А общата заболеваемост в страната е 102-ма кашлящи и кихащи на всеки 10 000 българи. Това показва последната справка на центъра по заразни и паразитни болести.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.