Опасно силен вятър и валежи днес

Днес ще духа умерен и силен, а в Източна България и на места северно от планините - бурен югозападен вятър. Над Западна България ще бъде облачно, а в Източна облачността ще намалее, на места временно до слънчево. С преминаването на студен атмосферен фронт от запад на изток ще завали - отначало в западните райони, а до края на деня и през нощта срещу понеделник и в останалата част от страната. В северозападните райони вятърът ще се ориентира от северозапад и постепенно ще отслабва. С него ще започне да нахлува сравнително студен въздух и там дневните температури ще са по-ниски. Максималните температури над останалата част от страната ще са между 20° и 25°. Това съобщи за Фокус дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

По Черноморието облачността ще е променлива, временно намаляваща до слънчево. Ще духа умерен и силен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 20° и 23°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала. В планините ще духа бурен, по високите и открити части и ураганен югозападен вятър. Ще бъде облачно и дъждовно, по високите части на Рила и Пирин ще превалява и сняг. Максималната температура на височина 1200 метра – около 14°, на 2000 метра – около 6°.

Оранжев код за силен вятър е обявен за 14 областни центрове на страната. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). Оранжев код за силен вятър е обявен в областите – Монтана, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. Жълт код за потенциално опасно време и силен вятър е обявен и областите – Враца, Плевен, Габрово, Ловеч, София – област, София, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. Националния институт по метеорология прогнозира поривите на вятъра в областите с обявен жълт код да бъдат със скорост около 15-20 м/сек., а в областите с оранжев код - 22-27 м/сек. Съветите към гражданите са да бъдат в течение с прогнозираните метеорологични явления и по възможност да избягват рисковете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето