Гръцката брегова охрана пука лодки с бежанци, за да се удавят

Mъж от гръцката брегова охрана нарочно пука гумена лодка, пълна с близо 60 бежанци. Това показва видео, публикувано в Youtube,

Kорабът на бреговата охрана отплава и оставя хората да се издавят. За тяхно щастие обаче те са спасени от турците.

Според британският вестник "Индипендънт" записът е от 12 ноември в Егейско море, като той е разпространен от турските медии и власти, които са изпратили протестно писмо до гръцката столица. От Атина са започнали разследване по случая.

 От "Human Rights Watch" посочват, че има много подобни случаи, но това е първият документиран такъв, и то от страна на гръцките сили на реда.

От началството на бреговата охрана категорично отрекоха негови служители да са постъпвали по този престъпен начин и обявиха, че видеото е измамно и манипулирано, съобщава RT.

Според тях членът на гръцкия екипаж използва кука, с която се опитва да прихване лодката с бежанци и да я притегли към кораба, като ги спаси. От своя страна, турският съд, който е заснел всичко, осветлява спасителната операция.

Според бреговата охрана на Гърция те са спасили над 90 000 души, бедстващи в открито море, само за 2015 г. и потапянето на една лодка с 60 души в нея напълно противоречи на ценностите и усилията на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят