Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Възстановяване на здравни права може да струва повече

Възстановяването на здравноосигурителни права от хора, които са ги загубили, ще се прави по нов ред от началото на 2016 г., припомни НАП. Причината са промени в Закона за здравното осигуряване. Според тях от 1 януари 2016 г. хората с прекъснати здравноосигурителни права ще трябва да платят всички дължими вноски за 5 години назад. В момента се внасят само за последните 3 години. Така възстановяването на права може да се окаже по-скъпо догодина за някои българи.

Здравни права се губят, ако не са преведени повече от 3 месечни вноски за последните три години, припомнят от приходната агенция. Това правило ще продължи да важи и от началото на следващата година. Ако обаче някой поиска да си възстанови правата през ноември т.г., той ще трябва да плати всички дължими вноски от 1 октомври 2012 г. до 30 септември 2015 г. Ако човек в същата ситуация реши да си възстанови правата през февруари догодина, той ще трябва да покрие всичките си задължения за здравно осигуряване в периода от 1 януари 2011 г. до 31 декември 2015 г., посочват от НАП.

Данъчните припомнят още, че когато задължението за внасянето на осигуровките е на работодателя, неплащането им не лишава хората от осигурителни права. Проверка за неплатени осигуровки и за какъв период може да се направи на сайта на НАП или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор. За да изчислят колко дължат за здравно осигуряване, гражданите могат да използват и електронния калкулатор в сайта на НАП.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.