Възстановяване на здравни права може да струва повече

Възстановяването на здравноосигурителни права от хора, които са ги загубили, ще се прави по нов ред от началото на 2016 г., припомни НАП. Причината са промени в Закона за здравното осигуряване. Според тях от 1 януари 2016 г. хората с прекъснати здравноосигурителни права ще трябва да платят всички дължими вноски за 5 години назад. В момента се внасят само за последните 3 години. Така възстановяването на права може да се окаже по-скъпо догодина за някои българи.

Здравни права се губят, ако не са преведени повече от 3 месечни вноски за последните три години, припомнят от приходната агенция. Това правило ще продължи да важи и от началото на следващата година. Ако обаче някой поиска да си възстанови правата през ноември т.г., той ще трябва да плати всички дължими вноски от 1 октомври 2012 г. до 30 септември 2015 г. Ако човек в същата ситуация реши да си възстанови правата през февруари догодина, той ще трябва да покрие всичките си задължения за здравно осигуряване в периода от 1 януари 2011 г. до 31 декември 2015 г., посочват от НАП.

Данъчните припомнят още, че когато задължението за внасянето на осигуровките е на работодателя, неплащането им не лишава хората от осигурителни права. Проверка за неплатени осигуровки и за какъв период може да се направи на сайта на НАП или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор. За да изчислят колко дължат за здравно осигуряване, гражданите могат да използват и електронния калкулатор в сайта на НАП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес