Крим без ток заради саботажи в Украйна (обзор)

Крим обяви извънредно положение след взривяване на далекопроводите, доставящи ток от Украйна, заради което присъединеният към Русия полуостров потъна в мрак през нощта срещу неделя.

Заради саботажите на украинска територия ръководителят на Крим Сергей Аксьонов обяви понеделник за неработен ден. Въведен е режим на тока и топлоподаването, проблеми има при връзката с интернет и с водоснабдяването по горните етажи на високи сгради.

С генератори се подава захранване в части от Симферопол, Федосия, Ялта и Евпатория, но въпреки това без ток вчера около обяд бяха 1,6 млн. от 1,9-милионното население на полуострова. Властите не се ангажираха със срокове за отстраняване на авариите. Активисти, основно татари, осъществяващи блокада на Крим в украинската Херсонска област, пречат на аварийни екипи да отстранят повредите, като при сблъсъци бяха ранени двама полицаи.

Четирите далекопровода от Украйна за Крим първо бяха атакувани в петък преди зазоряване, като два бяха прекъснати и два повредени. Около полунощ в събота взривове изцяло прекъснаха електроподаването. На някои повредени стълбове бе сложено украинското знаме, на други - татарско. Щетите показват обстрел или използване на взривни устройства, съобщи “Укренерго”. Над 70% от електроснабдяването на Крим зависи от доставки от Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят