Премиерът Борисов подкрепи идеята за побратимяването на София и Шанхай

В България има единомислие, че Китай е нашият най-важен стратегически партньор в Азия и отношенията ни трябва да се развиват. Това е първо мое посещение в страната, защото искахме да дойдем с готови проекти - тогава, когато можем да предложим нещо конкретно. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с кмета на Шанхай Ян Сюн. С нея започна посещението му в Китай за участие в Четвъртия форум на правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

В присъствието на вицепремиера Томислав Дончев, шестима министри и народни представители от всички парламентарни групи, които са част от водената от премиера делегация, министър-председателят представи възможностите за сътрудничество в сферата на високите технологии и благодари за съдействието за организиране в Шанхай на Българо-китайски икономически форум, който да даде нови перспективи пред бизнеса на двете страни. Борисов подкрепи идеята за сключване споразумение за побратимяване между София и 24-милионен Шанхай.

Имаме амбицията да развием града като водещ световен икономически, търговски, финансов и пристанищен център, заяви кметът Ян Сюн. По думите му, това ще допринесе за развитие на отношенията с България, а единственото което липсва, той изрази с китайската поговорка "всичко е налице, с изключение на източния вятър", като визира побратимяването на Шанхай и София.

Ян Сюн посочи, че в Китай са познати редица български стоки и призна, че всяка сутрин пие българско кисело мляко.

Премиерът Борисов покани кмета Ян Сюн да посети българската столица за сключване на споразумението.

Министър Лукарски: България може да бъде платформа за търговията между Китай и ЕС

„Отдаваме приоритетно значение на сътрудничеството с Китай, отчитайки огромния икономически потенциал и ускореното развитие на азиатската страна, която е втората по големина икономика в света“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на инвестиционен форум в Шанхай, организиран от Българската агенция по инвестиции, в който участваха над 100 китайски компании. Министърът увери, че потенциалът на България като част от огромния пазар на Европейския съюз и високите постижения на китайската икономика, създават предпоставки за активизиране на двустранното сътрудничество. Той посочи, че стратегическото географско местоположение на България ни позиционира като основен транзитен център, свързващ европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия. Страната ни предлага отлични условия като платформа за китайските продукти към Европейския съюз и за бизнес с останалите страни от Съюза – както поради факта, че като член на ЕС предоставяме безпрепятствен и безмитен достъп до пазар с 500 милиона потребители, така и заради все по-добрата комуникационна и транспортна инфраструктура, която развиваме.

България има най-ниските данъци в ЕС - 10% корпоративен данък, 0% за реинвестирана печалба в общини с безработица с над 25 на сто по-висока от средната за страната, 10% данък върху личните доходи, 5% данък върху дивидентите. Компютрите, софтуерът, новите машини и съоръжения имат 50% годишна амортизация. Прилагаме 2-годишно освобождаване от ДДС при внос на оборудване за инвестиционни проекти над 2,5 млн. евро, които създават най-малко 20 работни места. Това са част от инвестиционните предимства, които министър Лукарски изтъкна пред потенциалните инвеститори от Китай. По думите му данъчният режим, в съчетание с квалифицираната работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции.

Министър Лукарски посочи още, че в провежданата инвестиционна политика се предвиждат и специални мерки за стимулиране на инвеститорите съгласно Закона за насърчаване на инвестициите – ускорени административни услуги; придобиване на имоти държавна или общинска собственост при облекчени условия; финансиране изграждането на необходимата инфраструктура; финансова подкрепа за обучение на персонала и за частично възстановяване на направените задължителни осигурителни вноски, както и пакет от насърчителни мерки за приоритетни инвестиционни проекти от страна на правителството.

„Каним китайските компании с интерес към пазарите на Европейския съюз да установят свои представителства, логистични бази, производствени мощности и развойни центрове у нас. Разчитаме китайските власти да насърчават китайските фирми да инвестират в България“, заяви министър Лукарски. Той оцени високо дейността у нас на китайски фирми като „Грейт Уол Мотор Кампъни“, „Тиендзин Стейт Фармс Агрибизнес Груп Кампъни“, „Хуавей“ и „Зи Ти И“ и др., като изрази увереност, че техният пример ще насърчи и други китайски компании да инвестират у нас. Министър Лукарски увери, че страната ни е готова да окаже подкрепа на бъдещите проекти на китайските фирми в България. Като перспективни сектори той очерта машиностроенето, електрониката и електротехниката, информационните и комуникационните технологии, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, създаването на индустриални зони и високотехнологични паркове. Според министър Лукарски съществува неизползван потенциал в търговските ни отношения с Китай. Редица български стоки, които са традиционни за България и с които тя е известна на пазарите в Азия, могат по-осезаемо да присъстват на китайския пазар - продукти от хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето и електротехниката.

Министър Дончев на инвестиционния форум на БАИ в Шанхай: Ние сме правителство с основен акцент върху развитието на икономиката

Българският и китайският народ са приятелски народи. В икономиката и бизнеса приятелските отношения са основа на доброто сътрудничество, но е важно да намерим пътя за развитие на икономическите ни отношения. С тези думи се обърна вицепремиерът Томислав Дончев към представителите на китайския бизнес по време на инвестиционния форум в Шанхай, организиран от БАИ, в рамките на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в страната.

Дончев определи стокооборота между България и Китай като малък за потенциала на двете икономики. „Далеч не сме изчерпали възможностите в сферата на машиностроенето, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, информационните технологии. Ползваме нищожна част от потенциала си в сферата на търговията“, посочи той.

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика изтъкна стратегическото географско положение на България с петте транспортни коридора, които минават през нейната територия и посочи, че страната е уникална връзка, „предмостие“ между Изтока и Запада. Освен това членството в Европейския съюз дава възможност произведеното в страната ни да се ползва с безмитен достъп до европейския пазар. В допълнение Дончев посочи, че България ползва европейско финансиране не само за подобряване на инфраструктурата и насърчаване на земеделието. „Фирмите, регистрирани у нас, имат права и възможност да получават такова финансиране, което допълнително да ги прави по-конкурентоспособни. Това е предимство и бонус за всеки, който е решил да дойде в България“, допълни Дончев.

„Ние сме правителство с основен акцент върху развитието на икономиката. Насърчаваме инвестициите, публично-частното партньорство в областта на ключова инфраструктура - пристанища и летища в страната. Работим върху промени в законодателството, за да улесним достъпа до такива обекти. България е кръстопът на газопреносната мрежа и газовите доставки, като имаме потенциал да транзитираме не само руски, но и каспийски газ“, обобщи вицепремиерът.

Премиерът Борисов представи възможностите за инвестиции в България пред китайския бизнес

"Предимствата на България пред повечето Балкански страни са членството в Европейския съюз, стабилните парламентарна подкрепа и правителство, най-ниските данъци в ЕС, високо квалифицираните кадри. На тази основа и предвид новите индустриални и технологични паркове, които изграждаме, китайските фирми могат да намерят много добър пристан". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на инвестиционния форум "Инвестирай в България. Разшири се в Европа", организиран в Шанхай от Българската агенция за инвестиции. В срещата с членовете на българското правителство, включени в делегацията на премиера Борисов в Китай, участваха над 100 местни компании.

Бойко Борисов посочи, че развитието на инфраструктурата, новите транспортни коридори, достъпът до Черно море и Дунав, добрият климат, който способства развитието на туризма и земеделието, са само част от многото предпоставки, позволяващи да се задълбочи сътрудничеството между двете държави.

Министър-председателят обърна внимание и на инициативата 16+1. "Тя дава възможност и България, и Сърбия, и Република Македония, и Румъния, и останалите държави да участваме в съвместни проекти, които да гарантират изграждането на жп линии, на магистрали, на инфраструктура, пристанища, за да може "Пътят на коприната" да следва своя естествен път", зави Борисов. Той изрази надежда на утрешната среща в Суджоу, че ще се договорят добри проекти, от полза за всички страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят