Десислава Танева: Търговията между България и Китай е нараснала два пъти

„Търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай през последните години все повече се разширява, като за последните три години е нараснала два пъти.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официалното откриване на конференция „Инвестирайте в България. Разширявайте дейността си в Европа” в Шанхай, Китай. Тя даде за пример износът на царевица, който е нараснал 50 пъти, а износът на качествени вина - два пъти.

Министър Танева запозна китайския бизнес с развитието на сектор Земеделие. ,,Страната ни е на първо място по производство и качество но розово и лавандулово масло", посочи Танева. Тя допълни още, че биологичното ни производство за последните 5 години нараства до 5 пъти.

Площта със селскостопанско предназначение през 2014г. е половината от цялата територия на страната. Десислава Танева отбеляза, че страната ни е с трайна тенденция за износ на слънчогледово масло, както и е сред водещите в износа на пшеница и царевица в рамките на ЕС.

България е земеделска страна с дългогодишни традиции. Инвестициите в земеделието постоянно нарастват след присъединяването ни в Европейския съюз. Предвидени са средства както за директна подкрепа, така и за инвестиции в селското стопанство. Българските земеделски производители ще разчитат на 6 млрд. евро подкрепа.

„Работим чрез няколко програми за различни сектори, до 2020 г. за всички предприемачи в земеделието ще бъдат на разположение 3,1 млрд. евро, по няколко програми. Основната цел на инвестициите е модернизиране на стопанствата“, каза още Танева.

Като гаранция за инвестиция в България министърът изтъкна доброто сътрудничество между двете страни в областта на земеделието. Десислава Танева благодари, както на китайските инвеститори, така и на китайската държава за прекрасното сътрудничество. Също така и заподкрепата, която получихме при създаването на Центърът за насърчаване  на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ.

,,Задълбоченото сътрудничеството между Китай и България включва, както търговия на хранителни стоки, така и успешните китайски инвестиции", допълни още тя.

Десислава Танева заяви по време на форума, че България има дългогодишни традиции и сериозни постижения в областта на аграрната наука, които могат да бъдат използвани за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в научната област и технологиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес