на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

“Алфа рисърч”: При избори днес ГЕРБ бие БСП с 3:1, Борисов качва рейтинга, Радан Кънев слиза надолу

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щяха да спечелят 24,5%, БСП – 8,4%, ДПС – 6,8%, Реформаторският блок -6.5%, Патриотичният фронт – 4,2%, АБВ – 3,5%.

Това показва регулярното национално представително проучване на обществените нагласи на агенция „Алфа рисърч” за периода 10-18 ноември 2015 г.

Цялото проучване можете да видите ТУК.

Реформаторският блок увеличава електоралната си тежест с 1% (6.5%), докато Патриотичният фронт, който се яви разделен на местните избори, губи 1,5% влияние.

ДПС е сравнително устойчиво, АБВ  затвърждава влиянието си.

При избори днес, “Атака” не би влязла в парламента, получава 1.8%.

Бойко Борисов – с най-висока подкрепа сред лидерите на партии, Радан Кънев – губи доверие

Сред националните партийни и политически лидери с най-висока подкрепа е премиерът Бойко Борисов. Доверието в него нараства петнадесети пореден месец, като достига 38,3% и за първи път от три години позитивните оценки вземат връх над негативните.

 Измежду партийните лидери, които подкрепят правителството, относително най-висок ръст е налице при лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов  – от 16,7% на 18,9%, малко по-слаб при лидера на движение “България на гражданите” Меглена Кунева и при лидера на АБВ Георги Първанов.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на отбраната Николай Ненчев запазват влияние с лек позитивен тренд. Спад се наблюдава единствено при съпредседателя на “Реформаторския блок” Радан Кънев – от 13,3% на 11,8%.

Дванадесети пореден месец губи подкрепа лидерът на БСП Михаил Миков – до 13,2%. Лидерът на ДПС Лютви Местан запазва 6,5% влияние, 90% от което идва от собствения му електорат, а рейтингът на лидера на “Атака” Волен Сидеров спада двойно спрямо юни – – от 9,5% на 4,8%.

Динамиката в рейтинга на политическите лидери е пряко свързана с представянето на техните партии на току-що отминалите местни избори.

В обществените възприятия най-успешните партии са ГЕРБ. Според 80% от анкетираните ГЕРБ е увеличил влиянието си, а 29% виждат увеличаване на тежестта при Реформаторския блок.

48% виждат ДПС виждат като губеща влияние. Едва 8% я оценяват я като по-силна. В очите на общественото мнение малките нови играчи АБВ и Движение 21 са успели по-успешно от ДПС да увеличат собствената си тежест.

Единодушно като партии с най-спадащо влияние се оценяват БСП – 77% я определят като губеща влияние, и “Атака”, за която 80% смятат, че намалява тежестта си.

Лиляна Павлова – министърът с най-висока обществена подкрепа

Доброто представяне на партиите от управляващото мнозинство на местните избори води и до известен ръст в подкрепата за правителството – от 20% на 24%, но тя остава под сумата от електоралните резултати на коалиционните партньори, а същевременно негативните оценки за кабинета се запазват устойчиво високи – 42%.

Традиционно с най-висока подкрепа са ползва инфраструктурната политика и респективно, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, чийто индекс на доверие продължава да нараства.

Почти няма критики и към министъра на еврофондовете Томислав Дончев, но спецификата на неговата дейност го поставя в сянка и той получава двойно по-малко позитивни оценки от Лиляна Павлова. Заема второ място по индекс на доверие, но на значителна дистанция от регионалния министър.

В центъра на обществения дебат през последните месеци, заради започнали, макар и силно оспорвани реформи, застанаха пенсионната и здравната сфери.

Вече наложилото се обществено разбиране, че промените в тези сектори не търпят отлагане, както и активността на съответните министри, поставя здравеопазването и социалната сфери на второ и трето място сред направленията, в които хората виждат известен положителен напредък.

Въпреки разбираемият ръст на критиците или поддръжниците на статуквото – 11% при Ивайло Калфин и 17% при Петър Москов, фактът, че и двамата министри удържат политиките си на реформи, им осигурява стабилна подкрепа – по 20 на сто.

Подобна подкрепа за министри в невралгичните здравна и социална сфери, “Алфа Рисърч” не е регистрирала в нито един от предишните кабинети.

Доста по-различна е ситуацията в сектори, където нито професионалните общности, нито гражданите са доволни от лъкатушещите реформи и ефективността на вложените публични средства.

За близките няколко месеца, чиято динамика проучването обхваща, най-силна критика търпят „образованието“ и „вътрешния ред и сигурност“. И при министъра на образованието Тодор Танев, и при вътрешния министър Румяна Бъчварова успоредно с неудовлетвореността от действията в съответните сфери, нарастват и личните негативните оценки.

На фона на полицейските протести, удържането на вълненията в българската армия и спокойствието, което тя запази, водят до известен ръст в личния рейтинг на военния министър, както и до възстановяване на доверието в армията.

Във време на гласуване на държавния бюджет, финансовият министър Владислав Горанов, от който като правило почти всички са недоволни, бележи относително лек спад – с 2%, но едва следващите месеци ще покажат, дали той ще съумее да удържи позиции, коментира “Алфа Рисърч”.

Евентуален ръст на акцизите на горивата и цените на винетките среща над 90% неодобрение.

52% смятат, че заплахите за страната ни са същите, както за Франция и останалите европейски страни

52% от българите са на мнение, че заплахите за страната ни са същите, както за Франция и останалите европейски страни

Заради бежанската криза в Европа през последната година, темата за сигурността често присъстваше в дневния ред на българското общество. Атентатите в Париж обаче я поставиха отново, и то много по-драматично и силно, коментират от “Алфа Рисърч”.

Общото усещане на българите е, че в момента всички европейци са изправени пред общи рискове и заплахи. 28%, основно по-възрастни хора и от граничните райони смятат, че заплахата за нас е дори по-висока от тази за Франция и останалите европейски страни, тъй като сме външната граница на Европейския съюз. Според 21%, главно от по-младото и средно поколение, България е относително по-защитена, тъй като не сме приоритетна мишена за терористите.

Въпреки опасенията, преобладаващата част от хората – 67%), не възнамеряват да променят нищо в ежедневното си поведение и навици.

Едни, защото и без друго пътуванията и посещенията им на публични места са силно ограничени, други – защото, смятат, че не трябва да се позволява на терористите да променят цивилизования начин на живот на милионите хора по света.

Една част от гражданите заявяват, че ще променят нещо от своето поведение. 6%, които са планирали пътуване в чужбина, ще се откажат, за 1% е възможно да променят плановете си за обучение в Европа.

17-20%, смятат да ограничат посещенията си на места, където се събират много хора – стадиони, концерти, театри, или пък такива, където има концентрация на чужденци.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.