Прокуратурата разпореди проверка за циганско гето

Районната прокуратура във Велико Търново се е самосезирала от медийни публикации и е разпоредила проверка за появата на циганско гето край град Дебелец.

Местни жители недоволствали от самонастанили се роми, които се заселвали в покрайнините на градчето, за да работят в местни фирми за дърводобив. "Над 100 роми в момента обитават коптори и землянки, пръснати върху общински имоти и частни земи. Първите обитатели се установяват тук още през пролетта с мълчаливото съгласие на бившия кмет, който не предприема нищо, за да ги изгони", оплакват се хора от Дебелец.

Проверката е възложена на полицията, Община Велико Търново, кметството в Дебелец, РИОКОЗ и на Инспекцията по труда.

"Прокуратурата изисква да се установят лицата, живеещи в района и дали имат адресна регистрация. Наложени ли са санкции за отглеждане на животни на открито и изхвърляне на битови отпадъци не по определения ред и палене на открит огън. Прокуратурата изисква се да се установи дали лицата работят в действителност като дървосекачи, кой е техен работодател, оформени ли са съответните документи по трудовото им правоотношение", съобщиха от Апелативната прокуратура.

От държавното обвинение са указали още да се изясни живеят ли малолетни деца в описаното гето, кои са родителите им и дали са в риск.

Проверката трябва да приключи в едномесечен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони