Плевнелиев: Удовлетворен съм, че разходите за отбрана се увеличават

Удовлетворен съм, че планираните разходи за отбрана за следващата година се увеличават и ще бъдат 1,35% от БВП. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията за удостояване с висше офицерско звание на военнослужещи от Българската армия, съобщи Фокус.

„Очаквам програмата, която бе приета от Министерски съвет, да бъде утвърдена още тази седмица и от Народното събрание“, допълни държавният глава.

По думите му, задача на Министерство на отбраната е да гарантира кариерно развитие и мотивация за всеки военнослужещ по един обективен и надпартиен начин, а българската държава трябва да застане зад усилията на министерството за това. Той припомни, че през април тази година по негова инициатива се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по въпросите на отбраната.

„В неговите рамки обсъдихме и се обединихме около препоръките МС да внесе в Народното събрание за обсъждане и приемане програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на републиката, а на основа на приетите програми МС да разработи нов план за развитие на въоръжените сили на Република България, който да влезе в сила до края на годината. Договорихме се, че изпълнителната и законодателната власт ще осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана, като процент от БВП спрямо 2014 година и плавното им увеличение до постигане на 2 % от БВП в рамките на 1 десетилетие. Удовлетворен съм, че планираните разходи за отбрана за следващата година се увеличават и ще бъдат 1,35% от БВП“, посочи Плевнелиев.

Той допълни, че на основата на приетата програма МС ще разработи нов план за развитието на въоръжените сили на страната ни, който се очаква да влезе в сила до края на годината. „Апелирам към национално отговорно отношение на всички политици и институции за изпълнение решенията на Консултативния съвет по национална сигурност“, каза още държавният глава.

Трябва да се подобри контролът на външните граници на ЕС, но изграждането на прегради вътре в самия съюз само ще засили разделението в Европа

„Сигурността на Европа трябва да бъде гарантирана, но в никакъв случай не бива да допускаме разделение по религиозен, етнически или друг принцип. Всички ние християни, мюсюлмани, евреи и т.н. трябва да продължим да живеем заедно и да се сплотим още повече срещу екстремизма. На външните граници на ЕС трябва да се подобри контролът, но изграждането на прегради вътре в самия съюз само се засили разделението в Европа“, коментира той.

„Нашето оръжие е интеграцията, не интеграцията, нашето оръжие срещу идеологията на тероризма е образование и толерантност към различните. Отговорите на атентатите трябва да бъдат повече не по-малко Европа. България трябва да прояви солидарност и да помогне на всеки в нужда в Европейския съюз. Но и ще очакваме нашето европейско семейство да застане като един зад нас в случай на криза в България“, посочи още държавният глава.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.