Социалисти на бунт срещу Миков

Социалисти от „Красно село“, сред които лидерът на БСП-София Калоян Паргов, социологът Юрий Асланов и бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, се вдигат на бунт заради тежкото състояние на БСП. От къщата-музей "Димитър Благоев" те обявяват партията за немощна и с бездейни структури, а ръководството и, начело с председателя Михаил Миков, обвиняват в порочен стил и методи.

„Продължава тенденцията на трайна загуба на доверие към партията, което я превръща във второстепенен фактор в политическия живот. Партията продължава да се отдалечава от всекидневните проблеми на обществото, да къса връзките с активните прослойки, с хората на труда, с младите, със структурите на гражданското общество и с други леви политически формации. Поредната тежка изборна загуба води и до загуба на стабилна опора в местната власт“, пише в обръщение на социалистите, подписано още от Янчо Такев, Петър Мутафчиев и Борислав Цеков.

Социалистите се обявяват за нов бърз конгрес, който да избере нов председател на партията, както и за нов партиен устав, който да въведе променен метод за подбор на кадри в партията. Те искат и спешно избиране на кандидати за президент и вицепрезидент на левицата, които не са „отвън“.

Напрежението към ръководството на БСП расте от пленума преди 10 дни, където оставките му не бяха приети. След това Миков обвини критиците си в опит за дестабилизацията на партията преди конгреса. Последният ще бъде през пролетта на следващата година, а до тогава не се очакват промени в Изпълнителното бюро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика