Русе не знае какво има в пречиствателното съоръжение на "Монтюпе"

РИОСВ в Русе не знае какво има в изграденото пречиствателно съоръжение на пломбираната леярна в хале 1 на завода за авточасти на "Монтюпе". Това стана ясно на подновеното дело в Административния съд /АС/ в крайдунавския град. Екоинспекцията не е уведомена и за поставения втори вентилатор след разширеното производство. Макар че в цеха трябва да има 2 карусела съгласно издаденото Комплексно разрешително, сега те са три.

Адвокатите на дружеството настояха да се отмени издадената заповед от директора на РИОСВ Лиля Атанасова, чието предварително изпълнение вече е спряно от Върховния административен съд /ВАС/. От екоинспекцията пък настояват АС да отхвърли жалбата на "Монтюпе" като неоснователна. Страните трябва да представят писмените си защити в 7-дневен срок, постанови съдът.

Производствената инсталация за каруселно леене на алуминий е запечатана неправилно при неприключил съдебен спор, мотивира се ВАС. Въздухът над крайдунавския град продължава да се замърсява и след затворената леярна.

Районната прокуратура в Русе пък изяснява кой е премахнал пломбата на 27 октомври т.г. Сигналът за нарушението до РИОСВ е подаден от завода, а извикан нотариус е съставил констативен протокол. Още на другия ден от екоинспекцията за възстановили пломбата.

До пломбирането се стигна след залпово замърсяване на атмосферата на 14/15 септември т.г. Извънредните замервания на РИОСВ откриха, че един от източниците на вредни емисии в Индустриалния парк на Русе е "Монтюпе". При проверки в източната промишлена зона екоинспектори откриха още замърсители.

Освен от "Лубрика", зловонните миризми идват при топене на мас на площадка на ЕТ "Красимир Атанасов Роял" в Индустриалния парк, свинеферма на ЕТ "Антоанета Симеонова" в землището на близкото село Николово и изгаряни отпадъци на нерегламентирани сметища в крайдунавския град. РИОСВ запечатана леярна и на "Билбобул" ООД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони