България домакин на форум за насърчаване на туризма с Индия

България ще е домакин на кръгла маса за насърчаване на туристопотока с Индия. Форумът ще се състои в началото на 2016 г. , с участието на представители на едни от най-големите индийски фирми в областта на туризма. Това бе договорено на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и държавния министър на културата, туризма и гражданската авиация на Индия Махеш Шарма, която се проведе днес в Делхи. Министър Шарма изрази желание и лично да присъства на предстоящия бизнес форум. 

„Безспорно Индия е един от най-перспективните далечни пазари за нас и сме амбицирани да задълбочим връзките между нашите две страни", подчерта Ангелкова. Министър Шарма отбеляза, че акцент в бъдещото сътрудничество между двете страни може да е откриването на директна авиолиния , която да свързва София с Делхи, Мумбай, Калкута и Амритсар и да се превърне в предпоставка за сериозен пробив на индийския туристически пазар. Така България може да стане авиационен център, от който туристите лесно да стигат до други дестинации в Западна Европа или САЩ например. Министър Ангелкова сподели още, че България проучва опита на други държави за откриване на изнесени визови центрове, в които да се издават туристически визи на индийски граждани. „Така страната ни ще стане много по-достъпна за индийските туристи и ще се увеличи чувствително броят на пътуванията", посочи министър Ангелкова.

По-късно същия ден тя участва и във форум за насърчаване на туристопотока между двете страни и инвестициите в областта на туризма, организиран от Федерацията на индийските търговски камари (FICCI), която обединява най-големите представители на индийския бизнес. Над 100 компании взеха участие във форума, организиран със съдействието на посолството на България в Индия и търговското ни представителство в Делхи.

Пред ръководството на FICCI и президента на федерацията Джиотсна Сури министър Ангелкова представи идеята за организиране на съвместната кръгла маса в България. Предложението бе прието с интерес и много представители на индийския туристически бранш изявиха готовност за участие в предстоящата дискусия. Българският министър сподели и че ведомството е в процес на разработване на инвестиционна карта на България с цел да се превърне в one-stop-shop за големи инвеститори, за да гарантира максимално облекчаване на административните процедури, свързани с реализирането на големи инвестиционни проекти.

Джиотсна Сури отбеляза, че откриването на туристически информационен център на България в Делхи и Мумбай, за чиято реализация вече се работи, би повишило интереса на индийските туристи към страната ни.

За официалните гости и за поканените индийски медии по време на кръглата маса през 2016 г. ще бъде организиран и опознавателен тур до някои от най-големите туристически забележителности в страната ни. „Предвиждаме да организираме такива събития за всички важни пазари, като първата кръгла маса с Русия вече е факт. За нас е много важно да покажем на индийския бизнес какво България може да предложи и съм сигурна, че ако задълбочим сътрудничеството си, много скоро ще последват и сериозни резултати", подчерта Николина Ангелкова. Тя направи и презентация за възможностите за туризъм в страната ни и покани всички участници във форума да я посетят и като туристи.

На форума в Делхи беше показано и рекламното видео за България с личните впечатления на петима холувидски актьори от престоя им у нас. Топ продуцентът на Боливуд Рамджи Натараджан, който снима у нас филмови продукции заедно с три от най-големите имена на индийския екран - Шарук Кхан, Аджай Девган и Каджол, отбеляза, че предстоят да се заснемат още 10 боливудски филма в България. Трейлърът на най-новия филм на легендата на Боливуд Шарук Кхан - Dilwale, който беше заснет у нас това лято, е генерирал 30 млн. гледания във Фейсбук. По време на премиерата на лентата през декември в киносалоните на Grand Cinemas („Гранд Синемас") ще бъде показан и имиджовият клип за България. Това обяви министърът след срещата си с изпълнителният директор на една от най-големите световни вериги за киносалони, Амитабх Вердан. Видео рекламата на страната ни ще бъде прожектирана и във всички останали кина на „Гранд Синемас" по света, включително в САЩ, Китай, Канада и съседна Румъния. Така киноиндустрията и Боливуд в частност ще се превърнат в ефективно средство за реклама на България като световна туристическа дестинация, отбеляза министър Ангелкова.

Министърът на туризма Николина Ангелкова e на работно посещение в Индия, като в рамките на визитата й са предвидени срещи в градовете Делхи и Мумбай. По време на престоя си в Делхи министър Ангелкова ще се срещне и с президентите на индийските туристически асоциации - IATO, OTOAI, TAFI, TAAI, пред които ще представи възможностите за туризъм в България. Ще разговаря и с ръководството на Dusit Dewarana City Resort - един от висококатегорийните хотели в индийската столица и ще се срещне с представители на BIRD Group, Индия, един от големите концерни в областта на „hospitality" индустрията и авиационните услуги.

В Мумбай министър Ангелкова ще се срещне с ръководството на световната компания Tata Sons Ltd. Тя ще проведе разговори и с представители на един от най-мощните индийски концерни Mahindra, който оперира в над 20 ключови индустрии, има присъствие в над 100 държави по света и е с оборот 16.9 млрд. щ.д. Предвидена е и презентация „This is Bulgaria" в почетното консулство на страната ни. Планирани са и срещи с представители на щатското управление, туристическия бизнес и филмовата индустрия, с които да се обсъдят предложения за насърчаване на кинотуризма. Интересът към посещението на българския министър в индийската страна е голям, като вече са заявени интервюта с някои от най-известните медии, сред които и CNN IBN Live.

Индия е пазар с население от 1,2 млрд. души и страната ни има реален шанс да разшири позициите си на него. През миналата година за снимки на своите филми в България бяха някои от най-големите индийски филмови звезди Аджай Девган, Шарук Кхан и Каджол, което засили интереса към страната ни. Увеличение на интереса има и според статистиката - броят на индийските туристи, посетили България през 2014 г., е над 8400, което е с близо 60% ръст спрямо предходната година. Това показва перспектива за надграждане и наличие на интерес към България. Индийските туристи се интересуват предимно от нашите исторически обекти, спа услуги, шопинг и сити турове.

Коментари

Задължително поле