Сценичният плакат оцелява в зала

Традиционното Международно триенале на сценичния плакат започва на 26 ноември (четвъртък) от 18.00 часа в галерия на СБХ, "Шипка" 6, трети етаж.

Във време на агресивна комерсиална реклама, качественият плакат, носещ социални и културни послания "влезе" в изложбените зали, което е безспорен знак за съпоставимост с останалите визуални форми, но изчезна от най-голямата и влиятелна галерия - улицата...

Възможно ли е тези парадокси да провокират и пораждат алтернативни посоки за развитието на плаката?

Вече 20 години международното триенале коментира тези теми чрез изкуството на своите участници – над 1100 артисти от всички континенти, сред които и най-влиятелните майстори в областта на графичния дизайн, чрез 7-те си издания, 100-те изложби у нас и в чужбина, и чрез над 15-те албумни издания и каталози.

Един от възможните отговори е международният проект КОНТАКТ, с чиято изложба, триеналето отбелязва своята 20-та годишнина. Колекцията е формирана от плакати, създадени по покана на триеналето - дело на художници от различни страни и различни поколения. В нея участват като млади български автори и дебютанти, така и специално поканени утвърдени имена. Според ръководителя на проекта Божидар Икономов „темата е общочовешка, разнопосочна, многопластова. Заредена е с очакване за наситени с провокация, ирония и емоции плакати”.

Изложението продължава до 14 декември 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура