Пенсионер издъхна след гощавка с мухоморки

Първи за последните няколко години смъртен случай от отравяне с гъби бе регистриран във Варна.

Пенсионер издъхнал преди дни в клиниката по токсикология във Военноморска болница, след като брал и ял силно токсични мухоморки, които сметнал за ядливи сърнели. Въпреки че се почувствал зле, човекът чакал 38 часа, преди да потърси помощ, а малко след като бил докаран в клиниката, изпаднал в кома и починал от чернодробна недостатъчност.

Още двама възрастни - мъж и жена, брали мухоморки в горите край Варна, са спасили медиците през последната седмица. Пациентите обяснявали, че са опитни гъбари и години наред нямали проблеми. Лечението на всеки от тях гълта дневно до 5000 лева.

“Фалоидните отравяния с мухоморки са най-тежки и въпреки че разполагаме с най-модерните средства за спасяване на човешки живот, стават фатални, ако не се потърси помощ повече от денонощие след проявата на първите симптоми”, обясни началникът на клиниката доц. Снежа Златева.

Според нея от първите есенни дъждове до вчера през клиниката са преминали около 30 души с различни разстройства, причинени от диворастящи гъби. Повечето случаи били леки, но имало и неколцина пациенти с халюцинации и психози, предизвикани от гощавка с пантерки, които са двойници на ядливите бисерни гъби.

“Консумацията на горски гъби е хазарт. Дори хора с богат опит се заблуждават, защото в някои фази на растеж ядливи екземпляри наподобяват други, които са токсични”, предупреди доц. Златева. Тъй като времето е все още топло и влажно и сезонът на гъбите продължава, тя апелира хората, които пренебрегват риска, да търсят медицинска помощ при най-леко неразположение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони