ЕК: Очакваме Турция да спази обещанията си относно бежанците

Три лица са задочно обвинени за опит за убийство на Емилиян Гебрев

Екоминистърът призова ВиК дружествата да ползват алтернативни водоизточници извън язовирите

Вдигат субсидиите за малките ферми

Отложиха делото за отстраняване на шефката на Басейнова дирекция – Пловдив

Гърция е блокирала стотици мигранти на границата с Турция (ВИДЕО)

Откриха газова планета, на която има подходящи за живот условия

Откриха боен арсенал във варненско село

Бизнес и синдикати искат среща с премиера Борисов за тока

Магистрала „Струма“ през Кресна ще е готова през 2027 г. Строят трасето по избрания източен вариант с европари от следващия период

17 души от област Сливен са под наблюдение, след като били в Китай и Италия

Макет показва как е изглеждал Перперикон преди почти 20 века

Емил Караниколов: Ще има достатъчно спирт и маски по аптеките

Дружествата от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна обявиха намеренията си за предстоящия ценови период

Мъж от Кюстендил е със съмнения за коронавирус

Обрат по делото за гьола „Белене“, прекратиха делото срещу Богомил Манчев

Прокуратурата прекрати делото срещу Богомил Манчев и Събин Събинов

Съдия Петър Сантиров се е оттеглил от делото

Шумно стартиралото дело за злоупотреби при строежа на АЕЦ „Белене“, станала по-известна като „гьола Белене“, заради продължилите десетилетия изкопни работи, претърпя обрат. Прокуратурата е прекратила обвиненията за присвояване на 8,6 млн. лв. при надзора на строежа срещу Богомил Манчев и Събин Събинов, съобщи „Правен свят“.

Събинов е изпълнителен директор на „Уорли партнърс“ – компанията, упражняваща строителен надзор по проекта „Белене“, а Манчев – на „Риск инженеринг“, която е неин подизпълнител.

Обвиненията им бяха повдигнати през октомври 2013 г. Тогава прокуратурата твърдеше, че въпросните 8,6 млн. лв са постъпили по сметките на двете компании, въпреки че с постановление на Министерския съвет (МС) от март 2012 г. бе наложен мораториум на проекта и строежът трябваше да бъде спрян. “Строеж няма, но има надзор върху строежа”, обясниха тогава от прокуратурата. И уточниха, че след като решението на МС е било публикувано в „Държавен вестник”, НЕК, „Уорли партнърс” и „Риск инженеринг” трябвало незабавно да изготвят акт 10 – за установяване състоянието на строежа при спиране на строителството. Те обаче не го сторили и плащането продължило.

За 2 години държавното обвинение не е успяло да открие доказателства за това. Сега Манчев и Събинов обжалват основанието за прекратяване пред Софийския градски съд. Настояват делото да приключи не защото няма доказателства за престъпление, а защото изобщо няма престъпление.

Жалбата им е била разпределена на съдения и впоследствие оправдан за подкуп съдия Петър Сантиров. На 11 ноември Софийската градска прокуратура е поискала съдията да се оттегли. Мотивът – адвокатът на Събинов защитавал и съпроцесник на съдията Сантиров, докато бил подсъдим. Сантиров се отказва да гледа делото, но не на това основание, а защото неговият собствен адвокат защитава Богомил Манчев. Сега делото е разпределено на съдия Андрей Ангелов.

Въпреки това битката на прокуратурата не е приключила. Разследването за присвоените 8,6 млн. лв. продължава срещу бившите шефове на Националната електрическа компания (НЕК) Крум Анастасов и Иво Лефтеров.

Делото за „гьола „Белене“ ще се запомни с рекордната гаранция, която Манчев плати за свободата си. Първоначално прокуратурата му наложи безпрецедентната гаранция от един милион лева. Той обаче обжалва и впоследствие тя бе намалена от съда наполовина. Сега Манчев трябва да получи парите си обратно. Събинов плати за свободата си 50 000 лв., а Атанасов и Лефтеров по 10 000 лева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.