Правителството прие изваждането на 155 км пътища от обхвата на тол системата

Държавата ще дотира печатните медии

В Благоевград се презапасяват с лекарства и храни заради коронавируса

Правителството се отказа от покупката на нов самолет

Българският консул в Милано: Паниката намаля, все по-малко хора са с маски по улиците

800 000 лв. дава МОН за площадки за безопасност на движението в училища и детски градини

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ – 35,2%, БСП – 24%, ДПС – 10,5% Партията на Слави Трифонов остава под чертата

Деница Сачева: Хората не бива сами да решават да излязат в болничен заради коронавируса

Петя Аврамова: Тол системата обхваща 3115 км от републиканската пътна мрежа

Гърците изпразниха рафтовете в супермаркетите заради коронавируса (СНИМКИ)

Жители на пловдивски села протестират срещу кариерата за добив на инертни материали

От 0 до 100 км/ч за 1,9 секунди Czinger 21C е хибриден хиперавтомобил с мощност 1250 к.с.

Премиерът за коронавируса: Притеснено ми е при епидемия колко ще издържи НОИ, ще струва много пари

Агресивен шофьор пребил търновец на пътя Екшънът се разиграл на трасето София-Варна край разклона за Стражица

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки: Има дефицит на лекарства за грип

„Роботи“ за хора с увреждания събират прах в училищен склад

Ортопедичните средства са за над 80 000 евро

Уникални изобретения на помощни средства за инвалиди за над 80 000 евро прашасват в хранилище на Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“ в Горна Орохявица. Действащите образци на ортопедични приспособления са създадени от проф. Евгени Дюкенджиев, който от 25 години преподава в Техническия университет в Рига (Латвия). Преди близо 4 години той предоставил роботизираните модели на училището с идеята да бъде разкрита специалност „Ортопедична техника“. Учебното заведение обаче успяло да привлече за новата професия само осем деца и паралелката не била открита.

„Тя щеше да бъде първата в страната, тъй като в България никога не е имало нито средно, нито висше образование за ортопедични техници. Специалността не е популярна и това я прави трудна за реализиране“, твърди директорът на гимназията Димитър Станчев.

Ръководството на гимназията и проф. Евгени Дюкенджиев обаче не са се отказали от идеята за такова обучение. Депозирали са необходимите документи в Министерството на образованието и чакат решение за разкриване на Колеж по ортопедна техника и протезиране към гимназията. Предвижда се обучението да е 2 години, а дипломите да са за професионална квалификация.

Но докато това стане, разработките на проф. Евгени Дюкенджиев ще стоят неизползваеми. Той е единственият специалист в света и създател на бионична абилитация (б.р. – лечебни дейности, насочени към подобряване живота на хора с увреждания) и рехабилитация за деца от 1 до 7 години с церебрален паралич и гръбначни изкривявания. Професорът е изследвал стадиите на човешката локомоция (движение – плаване, б.а.), докато детето е в корема на майката, пълзене, ходене на четири крака и двуногата походка. Изводите, които е направил, са го довели до разработването на единствената в света система за домашна абилитация.

„При рехабилитацията се възстановяват двигателните навици, които човек е имал, а при абилитацията те се създават“, разяснява проф. Дюкенджиев. Той изобретил робот, който автоматизира всички стадии на човешкото движение. При някои заболявания се налага процедурите да бъдат правени по 12 часа седем дни седмично. Това е изтощително както за родителите, така и за болното дете. Затова роботът може да се използва и в домашни условия и да е от огромна полза.

Неотдавна професорът решил да се върне у нас и да преподава в родния си град, за да сподели натрупания опит. За професионалните си изяви той избрал гимназията в Горна Оряховица, защото е неин възпитаник и има диплома за машинен техник. Завършил е и Висшия машинно-електротехнически институт „В. И. Ленин“ в София. Девет години по-късно бил аспирант в Института по механика и биомеханика на БАН. Специализирал е биомеханика и е защитил дисертация в Латвийския научноизследователски институт по травматология и ортопедия. Освен научните достижения през 2000 г проф. Дюкенджиев основал „Лаборатория за атипично протезиране“ в Рига. За особените му заслуги към Латвия Министерският съвет на прибалтийската държава му присъдил постоянно гражданство.

„Училището в Горна Оряховица има прекрасна база, огромни помещения, готови работилници, без каквито да развиваш специалността на ортопеден техник е невъзможно. Затова пренесох тук всичко, което съм направил в продължение на 30 години“, казва професорът.

Сбирката от изобретения включва стотици видове ортези, протези и роботизирани помощни средства за всички части на тялото. Създателят им казва, че всяка една протеза се прави изключително трудно, индивидуална е, изисква инвестиции на средства, време и солидни технически и анатомични познания. Работата е прецизна и съвременното протезиране вече прилича на създаването на космическа техника.

Ортезите, които са помощни средства за лекуване на травми, и протезите, които заместват части от човешкото тяло, професорът е правил сам. В училището е донесъл експериментални установки, за да бъдат на разположение на учениците. Училищен кабинет е оборудван с протези на долни и горни крайници. Там е експонирана протеза, излята преди 70 години от гилзи на снаряд – система, която е средство за рехабилитация, бионичен стол за инвалиди.

„Понякога човек губи духа си само при мисълта, че му липсва крайник. С протезите обаче, като се погледне в огледалото напълно облечен, той вижда тялото си в цялост и възстановяването е по-бързо“, коментира проф. Дюкенджиев.

Изобретателят показва протеза на два долни крайника, която е правил за дете на година и половина. Това е роботизирана реципроктна система, която детето облича и може да се движи. Има и всички видове протези за деца с вродени ампутации.

През годините напористият учен е правил шест опита да разкрие специалност за подготовка на ортопедични техници. Освен в горнооряховското училище е търсил път и към висши училища в София, Варна, Шумен, Русе и Габрово за обучение с ценз на бакалавърска степен, но неуспешно.

„За специалността „Ортопедичен техник“ се изисква 30-40% медицинско образование, останалото е техническо. Тя е и въпрос на квалификация, защото е новаторска. Тези, които я завършат, ще имат поле за професионална изява. Могат да работят в хирургичните и ортопедичните отделения на всяка болница, в санаториуми, в социални служби, в ортопедични работилници, дори в спа центрове“, твърди проф. Дюкенджиев.

Ученият допълва, че според европейските изисквания на България са й нужни 400 такива специалисти.

Междувременно проф. Евгени Дюкенджиев е създал лаборатория по бионична абилитация и рехабилитация за деца в Горна Оряховица. Лабораторията има всички нужни разрешителни и лицензии. Оборудването е на немска фирма, смятана за лидер в областта на ортопедната техника.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.