Защо „Ислямска държава“ не умира

Доходите на халифата са от петрол, заложници и данъци

Въпреки ударите на съюзниците, финансовите потоци за ислямистите не секват

Въпреки въздушните удари в Сирия „Ислямска държава” съществува. Кое прави халифатът толкова силен, защо финансовите му потоци не пресъхват? На тази тема разсъждават експерти на германския в. „Билд”, цитирани от БГНЕС и на Блумбърг, цитирани от Инвестор.бг.

„Ал Каида” е миналото, „Ислямска държава” (ИД) е бъдещето”, заявява в „Билд” Бруно Шира, който написа книгата „ИД - Глобалният джихад”. Според него дори водачът на ИД Абу Бакр ал-Багдади да бъде убит, това няма да доведе до края на терористичната организация. Халифатът може да разчита на дълбоко вкоренени структури. Територията, която той владее, е колкото половин Германия. Освен това ИД е богата.

Твърди се, че годишните приходи на ИД са между 2 и 4 млрд. долара.

„Като държава ИД контролира около осем милиона души, които живеят на нейната територия, плащат данъци и такси. Говорим за около 800 млн. евро годишно”, обяснява Шира. „Бизнесът със завладените петролни полета все още работи, приходите се движат около 800 млн. евро годишно.” Според германското правителство ИД печели 200 000 долара на ден от петрол. Някои експерти дори твърдят, че на ден от този бизнес джихадистите получават по 1,5 млн. щатски долара. И това въпреки че ВВС на САЩ многократно бомбардираха петролните полета, а наскоро удариха 100 камиона-цистерни близо до границата с Турция.

Според „Билд” е любопитен въпросът как джихадистите успяват да реализират продажбата на петрол.

„Като правило петролът е нерафиниран, което означава, че трябва да бъде преработван”, обяснява експертът по исляма Михаел Людерс. Барел петрол струва средно по 50 долара - ИД го продава по 20. Шира допълва: „Когато човек отиде в Ербил, ще види посредници, които за пари биха въртели търговия и с дявола. Те продават петрола по-нататък в Иран, от там той отива в Турция. Всичко това се организира от посредниците.” Всеки по веригата печели. Няма потвърдена информация как контрабандният петрол преминава през Турция, казва Людерс. Според него целият процес би трябвало да представлява комплексен черен пазар, движен от престъпни търговци с участието на много хора, които мълчат. Било от страх, било за пари. Бившата посланичка на ЕС в Ирак Яна Хибаскова даже допуска, че и държави от ЕС използват петрол от халифата. Но не може да предостави доказателства за това. Шира е сигурен: „Зная, че например Хърватия купува петрол от ИД. Също така зная, че Хърватия продава оръжие на ИД. Естествено, и двете неща не са потвърдени от хърватското правителство.”

Експертите на Блумбърг пък цитират американското финансово министерство, според което терористите прибират от петрол по 500 млн. долара годишно.

„Всъщност дори ако САЩ най-сетне ударят петролните печалби на ИДИЛ, организацията има други източници на доходи освен нефта - от продажбата на секс робини през откупите за заложници до открадната земеделска земя. Всичко това може да я поддържа в бойна готовност години наред. Във всеки случай 500 млн. долара купуват много калашници, струващи по 500 долара на черния пазар”, пишат Кам Симпсън и Матю Филипс за Блумбърг.

„Ислямска държава” влезе в петролния бизнес дълго преди видеоматериалите с обезглавяванията. Превзе сирийските гранични пунктове, за да печели от контрабандата на петрол, която система съществува от 90-те години на XX век, когато Саддам избягваше санкциите, като пренасяше петрол за милиарди извън Ирак под програмата на ООН „Петрол за храни”

В материала „Защо САЩ не успяват да прекъснат финансирането на ИДИЛ?”, цитиран от Инвестор.бг, експертите на Блумбърг припомнят, че досега САЩ са се целели в рафинерии и складове, тъй като са вярвали, че парите на ИДИЛ идват от продажба на рафиниран петрол. „Пропуснали са и друго важно нещо - терористите продават все повече суров нефт на посредници и тираджии, вместо те сами да го рафинират. Затова по-голямата част от петрола се рафинира от местни хора, които работят в хиляди груби пещи край пътя - точици, разпръснати из сирийската пустиня”, твърдят експертите.

Изданието припомня и че освен петрола халифатът притежава активи за около 500 млн. до 1 млрд. долара, които открадна от иракски банки миналата година, както и стотици милиони долари, придобити под формата на изнудване и данъци от местното население.

„Данъците носят много пари. Например ИДИЛ позволява на полицаите, войниците и учителите в териториите си да се реваншират за „греховете си”, работейки за религиозно неподходящи режими - срещу такса. Прошката идва във формата на лични карти, струващи по 2500 долара, и по още 200 долара годишно, за да се подновят”, се посочва в цитирания от Инвестор.бг материал. Там се подчертава още, че най-важната финансова сила на групата се крие в нейната фанатична дисциплина по отношение на харчовете. „Най-голямото перо в баланса са заплатите за 100-хилядната войска. Приходите само от нефта са достатъчни те да бъдат платени два пъти. Ако САЩ и съюзниците им смятат да унищожават ИДИЛ, трябва да признаят, че отнемането на петрола няма да бъде достатъчно, макар и да е от стратегическо значение.”

„Билд” също анализира данните за заплатите на джихадистите и техния брой.

„По въпроса колко са бойците на ИД също няма яснота. Според самите джихадисти става дума за 100 000 бойци, повечето експерти обаче говорят за 60 000, докато ЦРУ сваля числото до 31 000. По света мненията варират за числа между 53 000 и 258 000. Що се отнася до заплатите в редовете на ИД федералното германско правителство твърди, че дете войник получава между 150 и 250 долара на месец. Редовите бойци вземат по 500 долара, а един командир над 3000. Който се присъедини към тях може да разчита на храна”, се казва в цитираната от БГНЕС статия „Какво прави толкова мощна „Ислямска държава”?”

„Налице е погрешното схващане, че може да бъдат създадени проблеми с въздушни удари”, твърди цитираният от „Билд” експерт по исляма Майкъл Людерс. Той предупреждава, че евентуалните сухопътни бойни действия биха донесли повече вреда, отколкото полза, защото ще родят нови „мъченици за вярата” и ще предизвикат по-голяма солидарност в Арабския свят. Людерс казва: „Точно това иска ИД: Западът да бъде въвлечен в сухопътна битка. Виждаме само брадатите воини и техните жестоки дела, но организаторите зад тях са от друга категория. Те са много умни и добре запознати с психологическата война.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи