Пенсионните фондове платили над 1 млрд. лв.

“Над 1 млрд. лв. са изплатили пенсионноосигурителните дружества в периода от началото на 2002 г. до 30 септември 2015 г”. Това каза председателят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев пред Блумбърг ТВ България. Близо 755 млн. лв. са платени на осигурени като допълнителна пенсия или наследени средства. Около 90% от средствата са от доброволните пенсионни фондове, показва статистиката на асоциацията. Над 300 млн. лв. са преведени в НОИ за изплащане на пенсиите на работещите I и II категория труд, каза още Абаджиев.

Той добави, че към момента по индивидуалните сметки на осигурените в частните пенсионни фондове има близо 9 млрд. лв. “Около 2,5 млрд. лв. от тях са натрупани вследствие на инвестиране на техните средства от осигурителните дружества”, добави Абаджиев

Той отбеляза, че за периода от 30 септември 2013 г. до 30 септември 2015 г. средната годишна доходност на пенсионните фондове е била около 3,5%. От началото на дейността си през 2002 г. до края на 2014 г. средногодишният резултат на фондовете е между 5 и 6%, каза Абаджиев. Според него постигнатата доходност дава поводи за оптимизъм въпреки трудностите за бранша, които ще настъпят от законодателните промени, с които се даде възможност осигурените да прехвърлят пенсионните си спестявания в НОИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес