Как да ни назначат на първа работа

28 български фирми за година взеха на стаж 3229 младежи

Пазарът на труда в България е достатъчно свит, но от неговата негостоприемност страдат най-вече младите българи, които току-що са завършили университета. Пред тях няма много възможности за развитие в страната, тъй като повечето работодатели се отнасят доста скептично към университетската подготовка у нас, а и не са склонни да назначават нови хора. Като комбинираме това с тенденцията младежите да се натискат за дипломи, от които бизнесът няма нужда, стартът на кариерата в България се превръща в кошмар.

В най-добрия случай мечтаната компания може да ви предложи стаж, който да се проточи с години, преди да ви назначат. Ако сте амбициозен или имате връзки, може да ви вземат на символична заплата в държавната администрация, където поне ще имате шанс да натрупате стаж - почти задължително условие за постъпване на стабилна позиция в частния сектор.

Е, макар и малко, има и компании, които залагат на младите. Някои от тях създават собствени обучителни центрове, където да надградят университетското образование. Другите предлагат стабилни стажантски програми, които може да ви изстрелят постепенно чак във висшия мениджмънт.

Това се е случило с четирима български младежи, които са постъпили на стаж в “Нестле България”, а днес са на ключови позиции в централата на световния гигант в швейцарския град Веве. “Един от тях дори е на стратегически пост и отговаря не само за България или Зона Европа, а за цял свят”, разказа Аделина Костова, директор “Човешки ресурси” в българския клон на компанията, по време на кръгла маса на тема “Бизнесът, институциите и образованието в подкрепа на младежката заетост в страната” в Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.

В името на това да се даде шанс на младите хора 28 български компании се обединиха в “Алианс за младежта” и от септември 2014-а до септември 2015 г. са назначили на стаж или на работа 3229 младежи до 29-годишна възраст. Освен “Нестле” в алианса участват “Адеко”, “Виваком”, “Мото Пфое”, “Андреа”, A-Team, Chep, “Дунапак Родина”, “Юрий Гагарин” АД, “Маус принт”, Good Mills Bulgaria, Nielsen, Publicis, АПРА.

“Не делим компаниите на големи и малки работодатели, защото всеки от партньорите ни дава своя принос към инициативата. В началото целта бе да дадем възможност на младите хора да дойдат на стаж при нас. След това разбрахме, че има и друга потребност - да излезем сред тях и създадем работилници, в които да се научат как се пише автобиография и мотивационно писмо, как да се подготвят за интервю за работа и какви са възможностите им да бъдат много по-активни, когато търсят работа. Дори как да използват дигиталното пространство, за да покажат по подходящ начин кои са и какво могат. Освен стажантските програми и разкриване на нови работни места за нас са много важни инициативи като стажанската академия в рамките на алианса, които обхващат много по-голям кръг млади хора. Защото те дават възможност на младежите в една много свободна среда да задават въпроси и да споделят своя личен опит. За тях бе важно да получат съвети точно от хората, които всекидневно правят тези интервюта за работа. Както и да се включат по свое желание и избор в някой от 14-те модула за обучение с изключително практическа насоченост - безопасност, качество, умение за презентация и водене на комуникация”, споделя Аделина Костова.

Компаниите трябва да са изключително гъвкави по отношение на стажовете и тяхната продължителност, като се съобразяват с предпочитанията на самите студенти и заетостта им в университетите. Затова някои от фирмите в инициативата “Алианс за младежта” вече предлагат стажове не само на студенти от последния и предпоследния курс, но са се насочили и към второкурсниците. Сред тях има такива, които искат да останат и след края на стажа, затова им направили гъвкаво работно време, за да могат да ходят на лекции. Стажовете обикновено са тримесечни и осигуряват поне минимална работна заплата. Някои студенти предпочитали по-кратките програми, но опитът на компаниите показвал, че по-късите практики от 1 месец са неефективни.

От алианса вече имат стратегия за обогатяване на инициативата през 2016 г. с привличането и на бюрата по труда. “Да отидем на крака и да влезем в бюрата по труда е следващата ни идея. Бюрата по труда си имат своя стратегия и можем да сме си взаимно полезни. Нашето намерение е да направим дни на отворените врати, на които представители на компаниите да съветват хората какво да предприемат, за да си намерят работа, и да отговарят на въпросите им”, разкрива още Аделина Костова.

По време на кръглата маса в Пловдив стана ясно, че местното бюро по труда вече ще обявява свободните позиции за работа в кариерния център на УХТ. Досега практиката бе в кариерните центрове във висшите училища да се подават само позиции пряко от фирми, които имат свободни стажантски или работни места в бранша. УХТ и бюрото по труда под тепетата обаче са сключили договор борсата да оповестява и допълнителни заявки, които работодателите са подали на трудовите посредници и представляват интерес и за студентите. Тенденцията е това ноу-хау да се пренесе и в останалите 8 университета в Пловдив, съобщи Фани Николова от регионална дирекция “Служба по заетостта”.

##########

Илхан Кючук

ИЛХАН КЮЧУК СТАНА

ЗАМ.-ШЕФ НА АЛДЕ

Българският евродепутат Илхан Кючук стана зам.-председател на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Той бе избран на конгрес на партията в Будапеща.

“Благодаря за доверието и безрезервната подкрепа на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, на председателя на ДПС г-н Лютви Местан, на ръководството на ДПС и на всеки един от членовете на моя екип; на всички млади членове на партията, защото вярвам, че те са нашият най-ценен ресурс!”, коментира Илхан Кючук.

##########

Никола Каравасилев

“КАРОЛ” НАГРАДИ

ДОКТОРАНТ

Финансова група “Карол” връчи своята годишна докторантска награда за четвърти път - този път на Никола Каравасилев - докторант в Катедрата по астрономия на Физическия факултет на Софийския университет. Той работи върху изследването на кълбовидни звездни купове в Местната група от галактики. Никола Каравасилев бе удостоен с наградата на “Карол” заради успешната му работа с ученици. От своето постъпване като студент в университета той ръководи школа за подготовка на ученици от гимназиалните класове за участие в Националната олимпиада по астрономия.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес