Петима номинирани спорят за наградата „Николай Кънчев” на Поетичния Никулден 2015 г.

Традиционният вече Поетичен Никулден 2015, посветен на поета Николай Кънчев /1936-2007/, ще се състои за девети път тази година в рамките на Софийския международен литературен фестивал на 6 декември, неделя, от 17:00 часа в изложбената зала на Галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски” № 17, съобщиха от държавното ведомство. Водещ на празничната вечер в Галерия „Средец” на МК ще бъде актьорът Милен Миланов.

Встъпително слово „Апология на поезията” ще произнесе Екатерина Йосифова, носител на наградата „Николай Кънчев” за 2014 година. Ще бъде връчена за четвърти път и Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев 2015”.

Петимата номинирани за престижната награда /по азбучен ред/ са:

1. Ани Илков – за „Подготовка за напускане на сърцето”, Университетско издателство „Св. Климент Охридски”, 2015 г.

2. Божидар Богданов – за „Птеродактили”, изд. „Фабер”, 2015 г.

3. Иглика Дионисиева – за „Deja vu Hug”, изд. „Скалино”, 2015 г.

4. Надежда Радулова – за „Когато заспят”, ИК „Жанет 45”, 2015 г.

5. Петър Чухов – за „Сбогуване с нарцисизма”, ИК „Жанет 45”, 2015 г.

Номинираните поети ще прочетат свои стихове, а удостоеният с наградата, която се осигурява и присъжда от съпругата на поета Федя Филкова, ще получи почетен диплом, бронзова пластика на поета, дело на скулптора Добромир Иван, както и парично поощрение.

Поетичният Никулден 2015 се организира от съпругата на поета Федя Филкова и Милен Миланов, актьор и председател на фондация „А Аскеер”, с любезната подкрепа на Министерството на културата – галерия „Средец”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура