18 години затвор за убиец, уличен по нокти на жертвата

Иван Радев/60г./ беше осъден на 18 г. затвор при строг режим от окръжния съд в Шумен, който го призна за виновен за смъртта на 77-годишния Васил Атанасов от град Нови пазар. Съдът постанови той да заплати и 7 574 лв. деловодни разноски. Радев има право да обжалва присъдата пред апелативния съд във Варна и още в съдебната зала във вторник следобяд адвокатът му обяви, че не са съгласни с наказанието. Прокурорът по делото Маргарита Георгиева бе категорчна, че присъдата я удовлетворява.

Криминалисти стигнаха до Иван Радев и го арестуваха 4 г. след като самотният дядото бе открит мъртъв на 11 юни 2011 г. в жилището си. Чужд ДНК-материал, изолиран по ноктите на жертвата, уличи извършителя. Разпитани и проверени бяха много заподозрени във взаимоотношения с пенсионера. На финала кръгът се стесни и взета слюнка след съдебно разпореждане от Иван откри съвпадение. Така той се превърна в обвиняем и е в ареста от 12 ноември м.г.

Убийството на дядото, прободен три пъти в гърдите, щеше да мине и замине като обикновена сърдечна смърт. За бай Васил вече имало издадено съобщение за смърт от джипито, но когато близки се заели да го преобличат за погребението, видяли прободните рани.

Според обвинението Иван Радев/60г./ е гостувал на дядото на 9 юни в апартамента му на втория етаж на ул."Цар Симеон"54. Отишъл с мотив да почерпи за рожден ден, но между двамата възникнал конфликт, старецът пробвал да се спаси, но бил повален и намушкан в гърдите през якето си. Извършителят скрил оръжието - нож с 11 см острие в печка за дърва, запалил вестници, но те угаснали и уликата се запазила. Имало е тараш за пари в апартамента, но не е ясно колко и дали изобщо са взети. По-късно в апартамента били открити 2 000 лв., а според роднини дядото трябва да е имал повече.

ДНК-съвпадението е в основата на постановяване на осъдителната присъда. По време на делото защитника на Радев настояваше, че не е доказан начина на попадане на следата по ноктите на жертвата. Пред арестант в килията Радев също проговорил.

Бай Васил няма свои деца, а жената, с която съжителствал, починала. Няма предявен граждански иск от роднини.

Пенсионер и убиец се познавали, работели в в завод "Китка". Иван е реабилитиран с 5 присъди в миналото, като последната е за опит за изнасилване от 1996 г. Имал страст към хазарта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право