Погребват поета с китара Гриша Трифонов в родния Харманли

Големият български поет Гриша Трифонов, който си отиде вчера от този свят след дълго и тежко боледуване, ще бъде погребан в родния му град Харманли на 26 ноември.

Това съобщи съпругата му Мария във фейсбук, като публикува некролог на поета, запомнен със своята китара.

На 25 ноември от 12:00 часа ще има опело в столичния храм "Свети Седмочисленици". Поклонението пред тленните му останки пък ще се състои на 26 ноември от 11 часа в сградата на читалище "Дружба" в Харманли.

Гриша Трифонов е роден на 20.09.1955 г. Автор е на шест книги - поезия и проза: "Докато проговори камъкът" (1987), "Градовете, където не сме" (1999; 2004), "Съботни мемоари" (2000), "Есени" (2001), "По есенните улици на лятото" (2005), "Jyжне двери" (2007, на сръбски), "Югоизточната порта" (2009). Носител на националните литературни награди "Южна пролет", "Георги Братанов", "Изворът на Белоногата", "Златен ланец" (2007).Автор и изпълнител на много песни по стихове на популярни български поети. Издал е музикален албум - "Главната улица" (2006). Носител е на големите награди за песен, присъдени от професионалното жури и от публиката на конкурса "Бургас и морето" (2001).

„ОТИДЕ СИ И ГРИША ТРИФОНОВ... Сигурен съм, че там - отвъд, заедно с Пламен Ставрев ще изнасят своите небесни концерти. Сбогом, Гриша, дано Бог ти стелне най-меките си треви!“, написа във фейсбук поетът Валери Станков.

„Отиде си! А беше в живота ми отдавна. И беше от онези хора, които отварят посоките. Не може да е "беше"! Е! Жив си, Гриша! Няма смърт", сподели поетесата Виолета Христова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини