Пускат новата банкнота от 20 евро в обращение

Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска днес новата банкнота от 20 евро, информират световните агенции.

Общо 4.3 милиарда купюри от новата банкнота са отпeчатани за всички страни от еврозоната. Само във Франция техният брой е 1.9 милиарда или 44 на сто от общия обем.

Банкнотата е от серията "Европа" и бе предшествана от пускането на купюри от 5 и 10 евро. Тя съдържа подобрени защитни символи в сравнение със сегашната, уточни банката.

"Серията "Европа" е въведена, за да се подобри още повече защитеността на евробанкнотите и да се запази технологичната преднина пред фалшификаторите", припомня ЕЦБ, която още от декември миналата година помага на производители, доставчици и собственици на банкомати да се подготвят за въвеждането на новата банкнота.

Новата банкнота има портретен воден знак. Когато се държи срещу светлината, се вижда изображението на Европа (героиня от древногръцката митология, дала името на континента).

От тази серия през май 2013 година бе пусната банкнота т 5 евро, а в края на септември - и 10 евро.

От Европейската централна банка припомнят, че скоро ще бъде пусната банкнота от 100 евро, изобразяваща стила рококо. На бъдещите 200 евро ще се виждат архитектурните произведения от желязо и стъкло на 19-и век, а на 500-те евро - архитектурата на 20 век.

Коментари

Задължително поле