САЩ заплашиха да изтеглят военния си контингент от Косово причината е отказът на Прищина да премахне 100-процентовите мита върху сръбските стоки

Евгени Будинов стана баща на момиче

Руският посланик положи венец на Паметника на Съветската армия по случай Деня на защитника на отечеството

Патриоти едва не стигнаха до бой в парламента Председателски съвет ще наказва виновните

Петима задържани при спецоперация срещу битовата престъпност в Плевенско

631 нови заразени с корона вирус за ден в китайската провинция Хубей 200 затворници се оказаха носители на вируса

Здравка Евтимова за речта си: Говорих за приятелите, не за политиците

Заловиха младеж, обрал таксита в Търново

Парализиран пилот се връща на пистата

Метеорит падна в руската република Карелия (ВИДЕО)

Регионалният исторически музей в Стара Загора обогати фонда си от антични мозайки

Мъж скочи от шестия етаж на блок в Благоевград, загина на място

Италианец с положителна проба за коронавируса

Мъж загина при пожар в къща в пловдивско село

Караянчева за президента Радев: Грозно оскверниха паметта на Апостола

Проф. Атанас Тасев: Запасите в газохранилището в Чирен ще ни стигнат за 100 дни

Резервът на газ в „Чирен” е пълен и имаме около 350 млн. куб. м газ. Това съобщи енергийният експерт проф. Атанас Тасев за „Фокус“ във връзка със спирането на газовите доставки от Русия към Украйна и предупреждението от председателя на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер, че това ще застраши зимните доставки на газ за Европа.

„Първоначално може да се добиват 4 млн. куб. м на дневна база, но със спадането на налягането производителността спада. Ако приемем, че средно извличаме 3,5 млн. куб. м, това ще стигне за 100 дни”, заяви Тасев и посочи, че нашето потребление през зимата е между 8 и 10 млн. куб. м.

По думите му България може да получава около 2-2,5 млн. куб. м газ от Гърция, но без да е ясно на каква цена.

„Тепърва трябва да се договаря с регазификационния терминал „Ревитуса”, защото Гърция също консумира, колкото Българи. Спира обаче и транзитът към Гърция и самата тя ще има нужда от газ”, каза още Тасев. Той поясни, че в „Ревитуса” запасите на съседната ни държава са за около 20 дни.

„Ще настане такъв невероятен хаос и може би цената на газа от Гърция ще стигне и до 1000 долара за 1000 куб. м. Тогава ще спрем да говорим колко скъп газ получаваме от Русия”, отбеляза енергийният експерт.

Според него, ако доставките на газ спрат и резервите свършат, това означава, че ще започнат да страдат топлофикационните компании, индустриалните предприятия и детските градини.

„Убеден съм, че кранчето на руския газ ще спре и тогава България ще е единствената потърпевша страна. Ситуацията е много тревожна. Когато се случи газовата криза през 2009 г., бях главен експерт на комисията по енергетика и бях свидетел на всичко. Разликата сега е, че тогава Европейската комисия се намеси, беше арбитър в този спор и той беше решен”, припомни Тасев.

Той коментира, че проблемът възниква от това, че украинската газотранспортна система е интегрирана с транзитната система. „За да има непрекъсваеми доставки на газ за Европа, е необходимо годишно да се акумулират около 25 млрд. куб. м газ, което става на територията на Украйна. За да може да функционира мрежата за вътрешно снабдяване, тя е с много байпаси, кръстосани връзки, което реално създава мрежа, с която се увеличава сигурността. Тоест, винаги при възникване на проблем може да се направи нов маршрут. Проблемът е, че тези връзки свързват транзитната с вътрешната система и в момента, в който се откажат доставките на газ директно за Украйна, тогава започва отклоняване на газ за самата Украйна”, посочи енергийният експерт.

Той припомни, че това се случило и през 2009 г. и руснаците са прекратили тотално доставките за Европа. „Сега Украйна е в състояние на война, както и на дефолт. Страната отказа да върне 3 млрд. дълг на Русия. В момента двете държави са изправени в много остра позиция едни спрямо други. Повече от убеден съм, че Русия ще спре кранчето, дори и ЕК да се намеси. Тогава ние от всички държави, които получават руски газ, ще сме единствената потърпевша страна”, коментира Тасев. Той уточни, че през нас спира транзитът, който е около 18 млрд. куб. м. „Напълно е възможно с оглед на острите отношения между Турция и Русия заради сваления самолет и след като гръмна газопроводът Баку – Тбилиси – Ерзурум, Русия да използва ситуацията и да прекрати газовите доставки. В момента през нашата страна компресорите работят на 110 %, за да доставят газ в Истанбул. Турция ще бъде лишена от 14 млрд. куб. м газ на годишна база точно в преддверието на зимата. От „Ерзурум” също се получават около 5-6 млрд. куб. м. Ако Русия премине и към вариант да спре доставките към „Син поток”, Турция ще бъде изправена пред енергийна криза”, заяви проф. Атанас Тасев.

Енергийният експерт определи тази мярка като напълно възможна. „Това означава, че както транзитът, така и газовите доставки през България ще бъдат спрени. Тогава едната възможност за България е „Чирен”, каза още Атанас Тасев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.