Ученици снимат филм във Велико Търново

Ученици снимат филм "Синьо сирене" във Велико Търново. Дванадесетокласникът от Американския колеж "Аркус" в старата столица Димитър Славов е автор на сценария и режисьор.

В няколко класни стаи на СОУ "Емилиян Станев" са разположени камерите на ученическата продукция. Около 50 момчета и момичета са се записали за участие във филма като статисти.

"Заглавието е метафора. Нали знаете, че синьото сирене първо трябва да се развали, за да стане вкусно, така е и с всичко останало. Особено с важните неща като любовта, приятелството, мечтите, които са разкрити чрез четири житейски истории", обяснява Димитър Славов.

Младежът пояснява, че в сценария са включени и глобалните теми за образованието, за екологията и за това как хората често забравят колко красива е страната ни.

"Младите хора сме огледало на България и ще кажем честно какво ни вълнува, какво ни харесва и какво ни ядосва тук", споделя гимназистът.

Освен в училище "Емилиян Станев", Димитър ще снима на няколко локации във Велико Търново, след това ще излезе извън старата столица и ще обиколи някои от емблематичните места на страната. Готов е вече трейлърът на филма и той ще тръгне в интернет през декември. Самата продукция "Синьо сирене" трябва да е готова около края на лятото. Дата за премиера все още няма насрочена, защото младият режисьор признава, че не знае колко време ще му отнемат снимките и след това монтажът. Ученикът забелязъл, че много от неговите връстници притежават талант. Когато започнал да реализира идеята си за филма, много бързо събрал около себе си съмишленици и приятели, готови помагат безвъзмездно. Напълно безплатно Димитър ще може да снима и в няколко заведения в болярския град, чиито управители също прегърнали идеята на тийнейджъра, който мечтае да завърши филмова режисура и вече се е насочил към колеж във Виена.

Коментари

Задължително поле