Цацаров обвини Методи Андреев в конфликт на интереси

Главният прокурор Сотир Цацаров е дал народния представител от ГЕРБ Методи Андреев на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, съобщи БГНЕС.

От думите на обвинител №1 става ясно, че поводът е оказан от Андреев натиск върху полицейски шеф в Пловдив. Според Цацаров, депутатът е искал да назначи свое протеже за директор на РУП – Първомай, като се заканил, че „ще отнесе въпроса по-нагоре“, след като станало ясно, че кандидатът няма нужния ценз.

С това си действие Методи Андреев, като представител на законодателната власт, се е опитал да упражни вмешателство в дейността на изпълнителната власт, смята главният прокурор.

За деянията на Андреев свидетелства бившият шеф на ОД на МВР – Пловдив Пламен Узунов. Депутатът е звънял по телефона на Узунов в началото на тази година със съобщение, че се извършват нередности в РУП – Първомай и това налага смяната на шефа на полицейското управление в града.

Въпреки ангажимента на Узунов да извърши проверка и при необходимост, да докладва на министъра на вътрешните работи, ако се отнася до кадрови промени, Андреев директно му посочил, че има кандидат за поста.

Тъй като действията на Методи Андреев не съставляват престъпление по смисъла на действащия Наказателен кодекс, то главният прокурор Сотир Цацаров е отправил запитване до Комисията по парламентарната етика дали действията на народния представител са съвместими с Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Коментари

Задължително поле