Пламен Димитров: Мярката 60/40 има голям обхват

Тръмп обмисля да наложи 14-дневна пълна карантина на Ню Йорк

Ватикана: Папа Франциск и близките му сътрудници не са заразени с COVID-19

Изненада! Андреа и Кубрат отново заедно (СНИМКА) Певицата и боксьорът стрелят заедно

Работник почина при трудова злополука по трасето „Балкански поток“ край Плевен

Агенции за международен обмен: Студентските бригади в САЩ не са спрени, а отложени

Битката между роботите и Covid -19 в Китай

Щерката на Том Круз е негово копие

Русия напълно затваря границите си

Гл. комисар Николов: Най-голяма необходимост от доброволци има в подкрепа на лечебните заведения

Още двама с коронавирус в Шумен – на 83 г. и 65 г.

Дезинфекцират 20-километров участък от магистрала “Марица“ преди “Капитан Андреево”

Спряха снимките на турски сапунки

Вицепремиерът Николова: АИКБ не подкрепя мерките за компенсации на бизнеса КРИБ с частична подкрепа

Ген. Мутафчийски: 18 са новите случаи на коронавирус у нас Шест са вече починалите от заразата

Французи искали да сглобяват електромобили в София или Бургас

Френска компания искала да сглобяват електромобили в София или Бургас. Това съобщи кметът на общината Димитър Николов на среща с екоминистър Ивелина Василева за възможностите пред общинските администрации, осигурявани от Националния доверителен екофонд /НДЕФ/ 2016 година. Наша делегация вече е била на посещение във Франция през лятото. Акцент в бъдещите идеи за развитие на отношенията било именно разкриването на производство в България и развитието на еко- транспорта на Балканите.

Бургас вече е кандидатствал за два електромобила за екоинспекторите и един за района на „Гробищния парк“. В града има и две зарядни станции, готвят се още 4, каза Николов.

Министър Ивелина Василева сподели, че за 2016-та година заложените в бюджета средства по линия на НДЕФ са 15 млн. лв. 14 млн. лв. от тях са за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, а останалия 1 милион – стартиране на пилотна програма за стимулиране и закупуване от администрациите на електро и хибридни автомобили, и екобусове. Моделът ще бъде взаимстван от Австрия и Германия, където такива програми работят успешно от няколко години.

Министър Василева уточни още, че със средства от търговия с вредни емисии и парникови газове са въведени мерки за енергийна ефективност в общо 90 обществени сгради в цялата страна. От тях 37 са училища, 30 – детски градини, 2-университета, 7 са медицински заведения, а 10 са спортни, културни и социални центрове и само 4 са административни сгради. Всичките на обща стойност 29 млн.лв.

Изпълнените ремонтни дейности по Националната схема за зелени инвестиции водят до намаляване на енергопотреблението в публичните обекти и съответно към намаляване на емисиите на парникови газове – общо за програмата 488 738 тона СО2.

Министър Василева сравни това с емисиите, които биха се отделили при изминаването на 1 698 551 010 км за един средностатистически автомобил или от консумацията на електричество за една година на 60 987 домакинства. Общо годишните спестявания от разходите за ток и отопление на сградите от цялата програма са почти 5 млн. лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.