15 см по-голям гледа българинът Цената на най-търсения модел на изплащане е над 1000 лв.

Френската полиция задържа още двама за стрелбата в Страсбург

Тереза Мей: Сделката за Брекзит ще бъде гласувана в края на януари

Министър Вълчев: Проект за 100 млн. лева ще подкрепи децата с образователни затруднения

Хит в Япония са календари с Путин Изпревари знаменитостите в Страната на изгряващото слънце

Каракачанов: Прекалено много интереси настъпих и заради това бях ударен

Благоевград изгражда анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци

Европейската сметна палата иска затягане на контрола при отпускането на пари за НПО-та

Aтентат на Президентство и Министерски съвет? Обществено обсъждане на Националният план за противодействие на атаки

Външният министър на Иран: Бих поискал от Вашингтон да стане „по-малко беззаконен“

Разкриха гробница на 4400 години в Египет

Парис Хилтън иска дете, търси донор

Биг Бенд – Благоевград и децата на Благоевград с ДЖАЗ КОЛЕДА “LET IT SNOW”

Шефът на албанския Конституционен съд свален от длъжност заради недекларирани доходи

Мъж издъхна на пазара в Горна Оряховица след преглед в Спешна помощ, зет му наби доктора 30-годишният Невен М. арестуван за хулиганство

Варна ще харчи 37 млн. лв. по-малко догодина

По-семпъл от тазгодишния ще е бюджетът на Варна за 2016 година. Това става ясно от финансовата макрорамка, която ще бъде обект на обществено обсъждане идния понеделник.

Според проекта догодина Варна ще харчи 221,67 милиона лева – с около 37 млн. лв. по-малко спрямо рекордния бюджет за 2015 г. Първоначално парите за тази година бяха 258,7 млн. лв., но се очаква сумата да набъбне до 265,2 млн. лв. след предстоящата актуализация. Именно заради нея изоставащият в заседанията си новоизбран общински съвет ще трябва да заседава поне 2 пъти през декември.

Ръстът на тазгодишния бюджет се дължи на държавните финансови инжекции основно в инфраструктура, тъй като данните за изпълнението на местните приходи сочат изоставане на данъчните с около 7 млн. лв., а на неданъчните – с близо 5 млн. лв.

За изтичащата година по-малко приходи се очакват от патентен налог и данък за превозни средства, туристическият също е с прогнозно изпълнение от 3,6 млн. лв. при план от 4,3 млн. лв. С 3 млн. лв. по-малко са прогнозните постъпления от наеми, стоки и услуги, а с 2 млн. лв. под чертата ще приключи планът за продажба на общинска собственост.

В разходната част по функции се вижда, че повече от планираното получават отбраната и сигурността, социалните дейности, а най-голямо завишение от близо 5 млн. лв. има за култура и почивно дело. С 1 млн. лв. през т.г. е увеличен бюджетът и на образованието.

И през следващата 2016 г. то ще е най-голямото перо в бюджета с 89,7 млн. лв. – близо 2 млн. лв. повече от тази година. По-малко с около 600 000 лв. са предвидените за здравеопазване 14,1 млн. лв., а за социални грижи има 13,5 млн. лв.

Близо 20 милиона лева предвижда местната власт за ремонти и строеж на пътища, 50 млн. лв. – за благоустройство, 28 млн. лв. – за чистота.

Всички разчети са правени при запазване на нивата на местните данъци и такси. Догодина Варна трябва да приключи мащабните си европроекти от стария период и да получи 84 млн. лв. по новата европрограма “Региони в растеж”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.