Задържаха двама тийнейджъри в Русия, планирали атентат в училище

Google и Microsoft преместват производството извън Китай

ЕК даде положителна оценка за структурните реформи у нас

Модерните алтернативи на цигарите намаляват токсичността до 10 пъти

Шуменската полиция издаде карта с критични места за катастрофи 99 загинали от 2015 г. досега

Първи случай на коронавируса в Гърция Заразена е жена на 38 години, пътувала до Италия

Безпрецедентно начало на Hell’s Kitchen България – първи изгонен от Кухнята на Ада

Министър Караниколов и гръцкия му колега обсъдиха сътрудничеството между двете страни

70 лева стигна цената на кутия с 50 броя маски онлайн

Министър Николина Ангелкова: Между България и Гърция има добро сътрудничество и положителен обмен на туристи

Арестуваха мъж, прострелял домашно куче В дома му открили незаконни пушка и пистолет

Дават европари за ремонт на басейни и студентски столове в университетите

Ски зона–Банско посреща скиорите на 3 март със знамена, носии, баница и греяно вино

Тест драйв на HONDA CR-V пета генерация:  Динамичен при изпреварване и сигурен на пресечен терен (СНИМКИ)

Младеж, участвал в катастрофата на бул. „Сливница“, е шофирал след употреба на алкохол и канабис

Варна ще харчи 37 млн. лв. по-малко догодина

По-семпъл от тазгодишния ще е бюджетът на Варна за 2016 година. Това става ясно от финансовата макрорамка, която ще бъде обект на обществено обсъждане идния понеделник.

Според проекта догодина Варна ще харчи 221,67 милиона лева – с около 37 млн. лв. по-малко спрямо рекордния бюджет за 2015 г. Първоначално парите за тази година бяха 258,7 млн. лв., но се очаква сумата да набъбне до 265,2 млн. лв. след предстоящата актуализация. Именно заради нея изоставащият в заседанията си новоизбран общински съвет ще трябва да заседава поне 2 пъти през декември.

Ръстът на тазгодишния бюджет се дължи на държавните финансови инжекции основно в инфраструктура, тъй като данните за изпълнението на местните приходи сочат изоставане на данъчните с около 7 млн. лв., а на неданъчните – с близо 5 млн. лв.

За изтичащата година по-малко приходи се очакват от патентен налог и данък за превозни средства, туристическият също е с прогнозно изпълнение от 3,6 млн. лв. при план от 4,3 млн. лв. С 3 млн. лв. по-малко са прогнозните постъпления от наеми, стоки и услуги, а с 2 млн. лв. под чертата ще приключи планът за продажба на общинска собственост.

В разходната част по функции се вижда, че повече от планираното получават отбраната и сигурността, социалните дейности, а най-голямо завишение от близо 5 млн. лв. има за култура и почивно дело. С 1 млн. лв. през т.г. е увеличен бюджетът и на образованието.

И през следващата 2016 г. то ще е най-голямото перо в бюджета с 89,7 млн. лв. – близо 2 млн. лв. повече от тази година. По-малко с около 600 000 лв. са предвидените за здравеопазване 14,1 млн. лв., а за социални грижи има 13,5 млн. лв.

Близо 20 милиона лева предвижда местната власт за ремонти и строеж на пътища, 50 млн. лв. – за благоустройство, 28 млн. лв. – за чистота.

Всички разчети са правени при запазване на нивата на местните данъци и такси. Догодина Варна трябва да приключи мащабните си европроекти от стария период и да получи 84 млн. лв. по новата европрограма “Региони в растеж”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.