България: Москва и Анкара да се разберат

“България и съюзниците ни в НАТО и ЕС имат интерес от бърза деескалация на напрежението. Решенията следва да бъдат търсени на двустранна основа чрез активни контакти между Москва и Анкара.” До тази препоръка стигнали родните служби на съвещание в Министерския съвет със силовия вицепремиер и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, разпоредено от премиера Бойко Борисов. Позицията по инцидента със сваления от Турция руски самолет се изготвила след анализ на данните от НАТО и ЕС, става ясно от съобщението на МС.

На съвещанието било анализирано и изявлението на Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който във вторник вечерта заяви, че съюзниците са солидарни с Турция, но трябва да се запази спокойствие.

Външният министър Даниел Митов, който е в Китай с премиера Бойко Борисов, също заяви, че трябва да се разчита на двустранно решение.

Посланикът на България в Анкара Надежда Нейнски заяви вчера, че риск за България може да произтече при ескалация на конфликта и възможна бежанска вълна у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини