Безплатните храни за бедни - наполовина за Коледа

Раздаването на повече от половината от храните за бедни ще се забави допълнително. 12 от общо 21 продукта ще стигнат до нуждаещите се най-рано през пролетта на 2016 г. „Останалите 9 продукта (брашно, спагети, компот, леща, конфитюр, олио, захар, локум, нектар) ще бъдат раздадени през втората половина на декември“, съобщиха за “Труд” от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Причината за забавянето е, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е уважила жалбата на фирма “Чех-Йосиф Новосад” ООД, която беше отстранена от участие в търговете от АСП. Компанията е обжалвала търговете за доставка на ориз, булгур, лютеница, доматено пюре, грах, гювеч, пастет от птиче месо, зрял фасул, рибни консерви, мед, бисквити и вафли. С решението си КЗК връща обществената поръчка на етап разглеждане на представените от участниците технически предложения по обособените позиции, което блокира избора на доставчик.
Класирането по търговете беше обжалвано от още 5 фирми, но техните претенции според КЗК са неоснователни.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов коментира пред “Труд”, че най-вероятно ще обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд. В закона обаче няма задължителен срок, в който магистратите трябва да насрочат дело и да се произнесат по него. Затова според експерти процесът и изборът на доставчик може да се проточи поне до пролетта.

Иванов обаче се надява ВАС да се произнесе до Нова година и увери, че след това пълните пакети с храни ще бъдат доставени максимално бързо до складовете на БЧК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес