Още 10 млн. лева за светлото бъдеще на „зелените лешояди"

Нови 5.1 млн. евро (10 млн. лева ) чисто финансиране от ЕС ще приберат родните еколози в защита на 48 черни лешояда и изграждането на гнезда за десетина царски орела. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия. Парите са по два проекта и се отпускат по програмата за опазване на околната среда Life.

Първият проект е „Светло бъдеще за черния лешояд“ и е на обща стойност е 3,4 млн. евро, като 2,6 млн. евро се финансират от ЕС, а останалите пари са съфинансиране. Проектът се изпълнява от старозагорския клон на организацията „Зелени Балкани“.

Вторият проект е на Българското дружество за защита на птиците и по него ще бъде направена реставрация и устойчиво управление на хранителни хабитати на царския орел в ключовите за тях места от Натура 2000 в България. Той е на стойност 3,55 млн. евро, като европейското финансиране е за 2,55 млн. евро.

Мистерия

Засега остава без отговор въпросът кой е осигурил съфинансирането и дали това не са пари от държавния бюджет на България, въпреки, че от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) отричат.

„Министерството на околната среда и водите не е финансирало, респективно съфинансирало, проект, свързан с предмет „опазване на лешояди“, както от националния бюджет, така и от други финансови източници, управлявани от министерството“, се казва в официално съобщение на ведомството.

Противоречие

В сайта на ЕК за европрограма Life е посочено, че от българска страна за контакти могат да  търсят експерти от отдел “Международни програми и проекти” към МОСВ. По всяка вероятност екоминистерството е изпратило подкрепящи писма до ЕК в полза на проектите.

Това не е учудващо, имайки предвид, че представящият се за еколог №1 в държавата Тома Белев е предложен за член на Висшия експертен екологичен съвет към МОСВ. От друга страна Катерина Раковска от WWF- България пък е представител на зелените в Комитета по наблюдение на разпределението на средствата по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Това е структурата към МОСВ, която одобрява и разпределя 3.5 млрд. евро от ЕК, в които са включени и 700 млн. евро за биоразнообразие и за други дейности, свързани с опазване на околната среда. Раковска е съпруга на Андрей Ковачев, бивш съпредседател на  ПП „Зелените“, който е изпълнявал и получавал поръчки за няколко милиона по ОП „Околна среда“ 2007 – 2013.

Самата WWF е частна швейцарска офшорна неправителствена организация, която в България се представлява от Веселина Кавръкова, жена на Тома Белев.

Тенденция

Това не е единственият случай, в който еколозите взимат милиони за лешояди. В предишния програмен период имаше няколко обществени поръчки, които бяха на тема опазване на този вид птици. От сайта на МОСВ става ясно, че един от приоритетите на ведомството са именно лешоядите. От там твърдят, че не са дали никакви пари за съфинансиране сега. Но дори и ако трябва еколозите от двете организации да съфинансират сами проектите за лешоядите с 1.8 млн. евро, това не би било проблем за тях, предвид че до момента са прибрали над 52 млн. лв. от различни „еко“ начинания със съмнителни ползи за природата.

Съмнителните начинания

Както вестник „Труд“ съобщи, „природозащитниците” от „Зелени Балкани” са прибирали сумата от 13 280 000 долара по безсмисления и нереализиран проект за влажната зона „Калимок-Бръшлен“.

Парите по него са от Световната банка, ЕС и държавния бюджет. Всички институции са подведени от „еколозите” с приказки за създаване на уникална местност, която ще привлича много туристи и ще има високоефективно производство на биопродукти под марката „Калимок-Бръшлен“. Нищо такова не се случва, въпреки че вече мина достатъчно време за реализацията на проекта.

Еколозите се облажват и с друга обществената поръчка от която няма полза за природата. Тя е на стойност 2 045 000 евро – 75% от Брюксел, 25% – от държавния бюджет, която е за опазване на ловния сокол.

Поръчката се изпълнява по следния начин – купуват се 350 овце, като се очаквало на пасищата да се появят лалугери, които пък са любимата храна на соколите. Какво се е случило с овцете, лалугерите и хищните птици – не е ясно. Знае се само кой е прибрал тези над 2 милиона евро – Българското дружество за защита на птиците.

Това са само част от примерите, в които псевдоеколозите прибират милиони за защита на природата, а резултатите са нулеви.

Така че съвсем очаквано и новият проект за лешоядите ще осигури светло бъдеще не за птиците, а за „еколозите“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи