Президентът Радев: България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър

Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

Взеха проба за коронавирус на ученик от Хасково след завръщане от лагер

Засякоха мъртво пиян шофьор без книжка

Паника във Видин заради коронавируса, искат спешно заседание на общинския съвет

България и Гърция засилват сътрудничеството в транспорта, туризма и инвестициите

Започнаха текущи ремонти на основни булеварди в София

Проверяват за коронавирус трима шуменци, върнали се от Италия Двама се почувствали зле, издириха и трета жена

Варна с нов районен прокурор

Къщи в Русе са пред срутване заради ВиК авария

Опасност от срутване грози къщи в Русе заради аварии по водопроводната мрежа. Хората ни пишат, че живеят в постоянен страх, тъй като пукнатините по стените растат всекидневно. Най-голямото им притеснение е, че идва зима, а домовете им стават все по-опасни, съобщи БТВ.

Допреди две седмици семейството на Мариана Москова живее уютно в дома си, ремонтиран основно през лятото. Днес обаче възрастната жена и съпругът й са изправени пред истински кошмар.

„Вижте тук отклонението, аз се чудя как да затварям, защото е много страшно. Тук продължава да се откопава, там сме с 3 сантиметра вече хлътнали надолу. Вече рухваме, отстрани се отклонява значително много, 1-2-3-5 см, това ме плаши”, заяви Мариана Москова.

Къщата всеки момент може да рухне върху главите на хората.

„Къщата поддава и се цепи отвсякъде, трегерите са напукани, тази къща в момента не става за обитание. Вътре мебели, всичко се е преместило към прозореца, прозорците не се отварят, врати пилиха, за да се влиза вътре”, коментира Валентин Ламбев, син на Мариана.

Подобна е ситуацията и в останалите къщи на ул.“Згориград“. В мазето на Пенка Петрова пукнатините вече достигат до 60 см.

„Купихме греди, подпори с крикове, и там хвърлихме средства, само и само временно да подпрем, но то тези греди, като улягат, продължава да слиза. Цялата къща сме обходили с пяна”, разказа Пенка Петрова.

От водоснабдителното дружество в Русе обясниха, че проблемите се дължат на амортизирана водопроводна мрежа. Вече е направена подмяна на водопровода, а отделно са уведомени и застрахователите за изчисляване на щетите.

„Веднага информирахме застрахователна компания, с която имаме сключен договор за застраховка за щетите на трети лица, които оттук нататък ще изпратят вещи лица да оценят щетите и да бъдат обезщетени живеещите в тях. Съжаляваме за щетите, които са нанесени”, заяви инж.Николай Нинов, ръководител отдел във ВиК-Русе.

Това обаче не успокоява изобщо потърпевшите.

„Застрахователното дружество ще дойде, ще даде 500 лв. примерно, какво да направя аз с тези 500 лв. Тази къщица не е мръднала при най-голямото земетресение, когато беше, ни виелици, ни снегове, ни дъждове, нищо не е побутнало. Какво да направя сега, когато зимата наближава и всичко се отваря”, притеснява се Мариана Москова.

Хората настояват за спешни мерки от страна на институциите. И докато чакат застрахователите, семействата се чудят как ще посрещнат зимата в опасно напуканите къщи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.