Поредно поражение на правителството на Тереза Мей в Камарата на лордовете

Двама загинали при наводнения в Израел и на Западния бряг

Парламентът попълва състава на Антикорупционния орган

Холандският премиер Марк Рюте оцеля след вот на недоверие

Доналд Туск призова Сърбия да продължи да следва пътя на еврочленството

Арестуваха мъж, заподозрян в множество убийства и изнасилвания през 70-те и 80-те години в САЩ

Макрон очаква Тръмп да изтегли САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран

Жираф се разходи из зоопарк в Индиана

Осъдиха на затвор журналисти от в. “Джумхюриет” заради връзки с терористични организации

Премиерът на Полша: Бившите комунистически държави от ЕС все още се нуждаят от подкрепата на еврофондовете

Спецъдът решава за ареста на кметицата на „Младост“ Днес решават кой да поеме общината

Играчите на “Арсенал”: Изпращаме Венгер с трофея от Лига Европа (ИНФОГРАФИКА)

На 26 април 2018 да почерпят

Дербито се превърна в Биг Брадър

34 футболни фена са задържани около мача “Левски” – ЦСКА

Емил Радев и Владимир Уручев: Нужна е обща законодателна рамка за защита и хуманно отношение към животните в Европа

Евродепутатите от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев и Владимир Уручев са сред съвносителите на приетата днес от Европейския парламент резолюция, с която се призовава Европейската комисия да изготви нова и по-амбициозна стратегия за защита и хуманно отношение към животните за периода 2016-2020 г., която да запълни празнотите и надгради резултатите от сега действащата такава.

Като съществена част от новата стратегия, депутатите настояват за създаване на хармонизирана и всеобхватна законодателна рамка на ЕС за хуманно отношение към животните, която да обхваща различните аспекти на законодателството, в т.ч. здраве на животните, зоотехнически условия, биологично производство и официален контрол.

В резолюцията си Европейският парламент настоява за по-строг контрол в държавите членки върху прилагането на законодателството, свързано със защитата и хуманното отношение към животните. В тази връзка евродепутатът Емил Радев, член на интергрупата за защита на животните подчерта, че в новата стратегия Комисията трябва на първо място да засегне и уреди редица важни въпроси свързани с нуждите и проблемите на специфични видове животни, каквито са например домашните любимци и проблемите свързани с тяхната регистрация и идентификация, все по-голямата нужда от разработване на план за действие относно търговията и трафика с екзотични и диви животни и благосъстоянието на животните държани в плен и в циркове. “В някои държави-членки тези въпроси са уредени в по-малка или по-голяма степен, но докато липсва единно и хармонизирано европейско законодателство всички въпроси свързани с благосъстоянието на тези животни ще търпят различна интерпретация, която в края на краищата ще доведе единствено до правна несигурност. Това от своя страна би донесло единствено загуби – загуби за европейската конкурентоспособност, общественото здраве, както и за здравето и благосъстоянието на самите животни”, коментира разтревожено Емил Радев.

Евродепутатът Владимир Уручев, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони подчерта необходимостта от въвеждане на рамково законодателство на европейско ниво, за да се засили общото разбиране за хуманно отношение към животните. “Европейско законодателство в тази сфера не само ще засили конкурентоспособността на вътрешния пазар, но и ще даде ясен сигнал към търговските партньори от трети страни да спазват еквивалентни стандарти по отношение на внасяните животни и продукти”, допълни още той. Според Уручев, високото ниво на европейските стандарти за хуманно отношение към животните е пряко свързано с качеството на продуктите от животински произход, а оттам и с доверието на потребителите.

Евродепутатите обърнаха внимание и на ролята на Общата селскостопанска политика за осигуряване на подходящо финансиране за дейности, свързани с хуманното отношение към животните, за да се предотврати пренасочване на производството и търговията към държави с по-ниски стандарти в тази сфера. “Необходими са допълнителни стимули по линия на ОСП за инвестиции в земеделските стопанства с оглед подобряване на хуманното отношение към животните. Това не само ще направи крайната продукцията по-конкурента на пазара, но и ще подобри положението на производителите във веригата на доставки”, отбелязаха в заключение българските евродепутати от ЕНП/ГЕРБ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.