Българските военни от 29-и контингент се завърнаха от мисия в Афганистан

Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов посрещнаха днес военнослужещите от 29-тия контингент от Въоръжените сили на Република България, които участваха в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан.

Министър Ненчев благодари на българските военни за успешното участие в мисията „Решителна подкрепа“. „Вие за пореден път доказахте, че България може да се гордее със своите високо подготвени бойци“, заяви той при посрещането на контингента на летище „София“.

Днес в страната ни се завърнаха близо 100 военнослужещи от 29-тия български контингент, съставен от национален елемент, взвод за охрана на летище „Кандахар“, екип от съветници и офицери в щаба на мисията на НАТО. По време на „Решителна подкрепа“ военнослужещите изпълниха успешно поставените им задачи, между които денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, контролно-пропускателния пункт, тактически и съвместни оперативни центрове, както и задачи по обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия. По време на участието си в мисията на НАТО българските военнослужещи от контингента са проверили 4 237 моторни превозни средства и 25 316 пешеходци и са изпълнили 243 механизирани и пеши патрули.

Национален командир на 29 –тия контингент е полковник Иван Ортомаров, а помощник-национален командир и национален командир на контингента в Кабул е полковник Данчо Георгиев Цонев. И двамата старши офицери са от дирекция „Операции и подготовка” на Министерството на отбраната. Командир на взвода за охрана е капитан Христо Василев от военно формирование 52 740 – Хасково, а командир на екипа от съветници е подполковник Анатолий Димитров, от военно формирование 42 600 - Мусачево.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини