Половин милион младежи консултирани за кариерно развитие

Над половин милион млади хора са получили консултации за своето кариерно развитие по 3-годишния проект "Система за кариерно ориентиране в училищното образование“. Това обяви в четвъртък във Велико Търново зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Тя участва в заключителната конференция по проекта, която започна в Центъра по Кариерно развитие в старата столица. Според нея това е един от най-успешните проекти, реализирани от Министерството на образованието на стойност близо 10 млн.лв. По него са били обучени повече от 150 кариерни консултанти, които ще продължат и ще разширят своята дейност във вече изградените 28 центъра на територията на цялата страна, ако проектът бъде преподписан за следващия програмен период.

Ваня Кастрева коментира хода на информационната кампания на просветното министерство във връзка със Закона за средното образование, който трябва да влезе в сила през август идната година.

„Най-големите опасения са по отношение на хорариумните часове на учителите по отделните предмети. Количествените промени в хорариумните часове няма да застрашат педагогическата колегия по какъвто и да било начин“, заяви Кастрева.

На въпрос как може да бъде въведено изучаването на тоталитарните режими в училище, каквато петиция са внесли днес депутатите от ГЕРБ в Народното събрание, Ваня Карстева отговори, че в предвидените по учебен план часове по предмета „История и цивилизация“ могат да бъдат заложени учебни знания, които да дадат нужната историческа и гражданска грамотност на учениците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони