С увеличение на заплатите стартира новият мандат в Търговище

С увеличение на заплатите на съветници и кметове започна новият мандат на общинския съвет в Търговище.

Кметът на общината д-р Дарин Димитров (ГЕРБ), който встъпи в длъжност на 10 ноември, ще получава тавана на възможното възнаграждение от 2 600 лв. Самият той предложи заплатата му да бъде колкото на предшественика му д-р Красимир Мирев (БСП) - 2 200 лв. От БСП обаче внесоха предложение той да взима тавана.

Като кмет доходите на д-р Димитров ще паднат драстично, тъй като досега той беше депутат и работеше в частния си гинекологичен кабинет в почивните си дни.

Пак по предложение на БСП кметовете на селата ще получават със 100 лв. повече от предвидените 560 или 625 лв., което си остава мизерно заплащане на фона на денонощната им ангажираност.

Председателят на общинския съвет Хатидже Алиева (ГЕРБ) ще взима 90% от кметската заплата, което вече прави 2 340 лв, вместо първоначално предвидените 1 800 лв.

Най-изненадващо, въпреки ропота в социалните мрежи и призивите да взимат символични заплати, съветниците си гласуваха да получават 60% от средните брутни заплати в администрацията. Това е към 430 лв. за обичайната 1 сесия на месец и заседание на комисия. Реално това прави не повече от 5-6 часа, а понякога и под 4 часа месечна ангажираност. Сесията, която гласува тези промени например продължи по-малко от 2 часа.

Досега съветниците взимаха 40% от брутните заплати в администрацията, което прави 288 лв.

Сесията гласува да има и двама зам.-председатели на местния парламент, които ще получават с 20% повече от съветниците.

Заплатите на съветниците и ръководството им ще струват 16 337 лв. месечно на бюджета или 196 044 лв. годишно без осигуровките. С тях общината годишно ще трябва трябва да вади 231 528 лв. за заплатите в местния парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони