Босът на "Астана": Няма да пуснем Стоилов!

След третото реми чудо в Шампионската лига „Астана” се вкопчи още по-здраво в своята легенда Станимир Стоилов. На репортерски въпрос ще остане ли треньорът, президентът на клуба Саян Хамитжанов отвърна след 2:2 с „Бенфика” в сряда: „Ще ви кажа така - ние него няма да го пуснем!”

Подписи под нов договор са възможни днес, а „Астана” трябва да увеличи заплатата на Мъри, който си вдигна рязко цената в трите точки в Шампионската лига. Настоящият контракт на Мъри изтича през декември.

Най-скромният клуб в мегатурнира обаче още мечтае за трето място в групата и пролетни мачове в Лига Европа. За целта трябва победа над „Галатасарай” на 8 декември, но Стоилов инжектира смелост у всички. През август казахстанците не вярваха, че са влезли в Шампионската лига, сега отиват да бият в Турция.

„Ще направим всичко възможно да се класираме”, обяви вратарят герой Ненад Ерич мечтата за първа победа на казахстанци в историята на турнира.

„Ще дадем бой на „Галатасарай” - отсече Хамитжанов. - Сложно се играе в Турция, но нищо, ще се бием. След предишните две равенства в съблекалнята скачаха и се радваха, а сега личеше, че изпуснахме да победим „Бенфика”.

„Бенфика” беше на ръба на нокаута”, констатира испанският АВС.

„Два гола за 12 минути - в Астана беше истински национален празник”, отчете испанският „Ас”.

Руи Витория, треньорът на „Бенфика”, призна класата на Стоилов и компания: „Поздравявам „Астана” за добрия мач. Беше трудно и ние сме доволни от резултата. Бяхме удивени от играта на „Астана” в атака. Отчитайки, че никой от групата не победи в Казахстан, успяхме да се стегнем след 0:2, да покажем характер и да постигнем равенство. „Астана” е силен отбор, добре организиран.”

Дори големият съперник „Кайрат” се възхити. „Астана” доказа, че можем да играем с водещите отбори в Европа. Юнаци!”, написа босът на вицешампиона Кайрат Боранбаев в туитър.

Мъри: Мечтите се сбъдват

„Стана хубав мач - заяви треньорът на „Астана” Станимир Стоилов след 2:2 с „Бенфика”. - Играхме на най-високо равнище. Вкарахме хубави голове. Можехме да вкараме и трети и да победим. Отчитайки с какви отбори играхме, може да бъдем поздравени за резултатите. Първото полувреме беше отлично. Но и през второто имахме възможности. Аз дори не очаквах, че след титлата и края на сезона в Казахстан играчите може да се стегнат и да покажат футбол на европейско ниво. Даже ако бяхме загубили, щях да похваля момчетата за играта. Показаха характер и всеотдайност. Нито веднъж не загубихме у дома, а това изглеждаше невъзможно, но футболът доказва, че могат да се постигнат всякакви цели.

Искам да остана. Имам оферта от Китай, но първо преговарям с „Астана“. Мисля, че ще се разберем. Нямам оферта от „Кайрат“.

Мъри завърши с паметен израз от европриказката с „Левски” преди 10 години: „Мечтите се сбъдват. И ние ще продължим да вървим към своята мечта.”

Водят първенеца за 10 дни в Истанбул

Станимир Стоилов даде 4 дни почивка на „Астана” след 2:2 с „Бенфика”. Треньорът взе нестандартното решение още в понеделник отборът да тръгне за Истанбул, където първенецът на Казахстан да остане 10 дни за мача срещу „Галатасарай” на 8 декември. Явно Мъри прецени, че на юг има по-добри условия за тренировки за последния мач в Шампионската лига, отколкото при температурите под нулата в Астана.

Стадионът остана полупразен

„Астана арена” неочаквано остана полупразен за 2:2 с „Бенфика” въпреки намалените цени в сравнение с 2:2 с „Галатасарай” и 0:0 с Атлетико”, когато нямаше празно място. При капацитет 30 000 зрители имаше само 15 089. Дори в квалификациите за Шампионската лига с по-скромни клубове имаше повече публика. Най-малко бяха феновете при 3:1 с „Марибор” - 23 650. Единственото обяснение - страх от атентат.

Клубът очаква нов бюджет

„Астана“ чака генералният спонсор „Самрук-Казина“ да реши колко пари ще дава през 2015-а. Очаква се сумата да бъде като през 2014-а, но с добавката от над 10 милиона евро приход от Шампионската лига бюджетът да бъде увеличен. Спонсорът е държавен фонд на Казахстан, сред чиито директори е българинът Александър Мирчев, гражданин на САЩ и един от водещите специалисти в света по макроикономика.

Защитник играе с три шева на главата

Евгени Плотников от „Астана“ игра със зашита вежда през второто полувреме срещу „Бенфика“ (2:2). „Удариха ме с лакът и ми разцепиха веждата - обясни централният защитник. - На почивката лекарят ме заши. Сложи ми три шева.“

На Плотников е било предложено да бъде заменен, но бранителят категорично отказал. След почивката от скамейката няколко пъти го питали как е, а той неизменно отвръщал: „Добре...“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят