РИОСВ-Пловдив спечели дело за мръсния въздух в Окръжен съд-Смолян

РИОСВ-Пловдив спечели делото за мръсния въздух пред Окръжен съд-Смолян, който отхвърли като неоснователен и недоказан колективния иск, свързан със замърсяването на въздуха с фини прахови частици в града под тепетата в частта му срещу регионалната екоинспекция.

Това бе първото по рода си дело в България за чистотата на атмосферния въздух и замърсяването с фини прахови частици. Искът бе подаден през 2011 г. от фондация "Асоциация за европейска интеграция и права човека", адвокат Михаил Екимджиев и присъединилите се към него над 120 ищци - жители на Пловдив. Сред обвиненията бяха твърденията за допуснати значителни отклонения от нивата на фините прахови частици, непредприемане на ефикасни действия и мерки за елиминиране или намаляване на влиянието на факторите, водещи до замърсяване на атмосферния въздух в града, както и за неосъществяването на ефикасен контрол върху органите, компетентни да извършват действия по опазване чистотата на атмосферния въздух.

Делото продължи повече от 4 години, след като Апелативният съд в Пловдив го върна за ново разглеждане на Окръжния съд в Смолян и той се произнесе, че твърденията за незаконосъобразно бездействие от страна РИОСВ са неоснователни и недоказани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони